12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUngaria este gata să înceapă negocieri necondiţionate cu FMI

Ungaria este gata să înceapă negocieri necondiţionate cu FMI

Ungaria este gata să înceapă negocieri necondiţionate cu Fondul monetar internaţional (FMI), a declarat, duminică, premierul conservator Viktor Orban agenţiei de presă maghiare MTI, citate de AFP, potrivit Agerpres.

 

‘În ceea ce ne priveşte, nu există nicio condiţie prealabilă pentru deschiderea negocierilor cu FMI’, a afirmat premierul într-un interviu acordat agenţiei de presă naţionale.

‘Pe ordinea de zi pot fi trecute toate problemele pe care părţile le consideră importante’, a adăugat şeful guvernului.

Viktor Orban face aceste declaraţii după o săptămână în care Ungaria a asistat la creşterea presiunii pieţelor financiare, pe fondul conflictului cu Uniunea Europeană şi FMI.

Agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings a plasat pe 6 ianuarie datoria suverană a ţării în categoria speculativă, iar moneda locală, forintul, a atins cel mai scăzut nivel istoric faţă de euro pe 5 ianuarie, când un euro a echivalat cu 323 forinţi.

‘Tamas Fellegi va avea mandatul să semneze un acord care-i va permite Ungariei să aplice un program elaborat împreună cu FMI’, a precizat Viktor Orban. Fellegi, negociatorul maghiar cu UE şi FMI, se va întâlni miercuri, 11 ianuarie, la Washington, alături de un vice-preşedinte al băncii centrale ungare, cu directorul general al FMI, dna Christine Lagarde.

Orban a anunţat că Ungaria îşi va menţine deficitul public sub 3% din PIB şi că Parlamentul nu va adopta legi economice în timpul negocierilor cu FMI. Însă discuţiile cu FMI şi UE în privinţa unui eventual împrumut de 15-20 de miliarde de euro sunt în impas: dorinţa lui Viktor Orban de a reforma banca centrală, al cărui guvernator, Andras Simor, nu este deloc pe placul premierului, ameninţă, potrivit FMI, UE şi Banca centrală europeană (BCE), independenţa acestei instituţii.

În semn de protest, o primă vizită de explorare a unei misiuni a FMI şi a UE a fost întreruptă la mijlocul lunii decembrie, iar un nou contact, neoficial, este prevăzut pe 11 ianuarie. ‘Chestiunea maghiară’ va fi analizată de comisarii europeni în aceeaşi zi.

În 2008, Ungaria a fost salvată de la faliment datorită unui credit de 20 de miliarde de euro de la UE, FMI şi Banca mondială (BM).

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă