12.4 C
București
luni, 27 mai 2024
AcasăSpecialUnda verde la Hemingway

Unda verde la Hemingway

Recent, arhiva Hemingway de la Finca Vigía, resedinta din San Francisco de Paula a prozatorului (intre anii 1939 si 1960), a fost pusa la dispozitia cercetatorilor si pasionatilor. S-au scanat mai bine de 2.000 de documente: de la scrisori si ciorne ale operelor pana la fotografii, harti si chiar simple facturi. Istoria literara are astfel satisfactia ca a putut smulge documente importante din ghearele autoritatilor cubaneze despre o perioada mai putin cunoscuta din cariera prozatorului laureat cu Nobel in 1954; printre ele se afla un epilog necunoscut la romanul "Pentru cine bat clopotele", un scenariu pentru "Batranul si marea" si scrisori de la personaje faimoase ale vremii precum Ezra Pound, Max Perkins, Ingrid Bergman sau de la contesa de origine italiana Adriana Ivancich, cu care Hemingway se pare ca a avut o poveste de iubire.

 

Nu s-au descoperit texte inedite si, daca ele exista, ar trebui sa se afle in posesia rudelor ultimei vaduve a scriitorului, Mary Welsh (greu de crezut ca cineva nu le-ar fi exploatat valoarea – materiala, fireste – pana acum). Printre documentele disponibile acum in format electronic (originalele au fost cu greu restaurate, dupa ce au stat ani de zile in subsolul casei) se afla si mesaje codate din perioada celui de-al doilea razboi mondial, cand scriitorul facea incursiuni secrete pe coasta nordica a Cubei, la bordul iahtului sau, El Pilar, incercand sa gaseasca submarinele germane ascunse, chipurile, acolo.

Se mai afla la Finca Vigía si o biblioteca de vreo 9.000 de volume, dintre care peste 2.000 au fost citite de Hemingway, pentru ca au insemnarile lui. Insa cum in Cuba se face contrabanda cu aproape orice, cine stie insa cate or fi fost la inceput? Nu mai departe de anul trecut, un romancier irlandez (Adrian McKinty) povestea in Times despre experienta lui cubaneza, din care a aflat cu stupoare ca orice volum din biblioteca lui Hemingway se vindea, pe sub mana, desigur, pentru suma de… 200 de dolari!

Florina Pirjol
Florina Pirjolhttp://florina-pirjol
Florina Pirjol - critic literar
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă