12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUn tren cu 1800 de REFUGIAŢI a fost oprit să intre în...

Un tren cu 1800 de REFUGIAŢI a fost oprit să intre în SLOVENIA

Un tren în care călătoreau 1800 de refugiaţi a fost oprit pe teritoriul Croaţiei, înainte să intre în Slovenia.

Trenul plecase din gara Cakovec şi urma să traverseze frontiera, dar s-a oprit în localitatea Macinec, ultima de pe teritoriul Croaţiei.

Agenţia de presă croată Hina a relatat, luni dimineaţă, că trenul a fost obligat să se oprească întrucât autorităţile din Slovenia nu au acceptat intrarea trenului pe teritoriul lor.

Pasagerii trenului au decis să-şi continue drumul pe jos, spre Slovenia, dar au fost opriţi la frontieră de poliţişti sloveni care erau însoţiţi de câini.

Purtătorul de cuvânt al primăriei din oraşul Maribor, Bojan Kitel, a confirmat că poliţia slovenă a declanşat, începând de luni dimineaţă, o operaţiune de “protecţie intensivă a frontierei”.

Agenţia croată Hina susţine că pasagerilor din tren li s-a propus să depună cereri de azil şi să rămână în Croaţia, dar au refuzat.

Pe de altă parte, Agenţia Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR) a refuzat ideea ca numai 150 de pasageri, din rândurile “celor mai vulnerabile persoane” aflate în tren, să primească acces în Slovenia, întrucât o asemenea decizie ar fi dus la separarea familiilor.

Drept urmare, în cursul zilei de luni, toţi cei 1800 de migranţi, inclusiv copii, aşteptau în aer liber, în ciuda vântului şi a ploii, să primească dreptul de a intra în Slovenia.

Punctele de frontieră dintre Croaţia şi Slovenia au început să fie extrem de solicitate după ce Ungaria a întărit măsurile de securitate pe graniţa ei cu Serbia. Din acel moment, Serbia a redirijat fluxul de refugiaţi spre Croaţia, iar Croaţia le permite accesul şi îi îndrumă spre Slovenia.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă