Pana pe 9 martie la Muzeul National de Istorie a Romaniei este deschisa a 13-a editie a Salonului de Carte si Presa.
"Ce esti? te priveste numai pe tine. ce vrei? Ii poate privi si pe altii. Ce faci? Ii priveste si pe ceilalti." Ce-i asta? Un citat din Nicolae Iorga care te intampina cum deschizi site-ul Amplus International Ltd., firma care organizeaza in fiecare martie, de cativa ani incoace, un targ de carte in holul Muzeului National de Istorie din Bucuresti. Mai exact, "Salonul de Carte si Presa Bucuresti", anul acesta, editia a 13-a.
Ca si mine, va intrebati, probabil, caror nevoi raspunde mottoul amintit, lipit pe pagina de garda a site-ului. Neavand absolut nici o legatura cu vreo informatie aflata pe site, vorbele mari amintite mai sus trebuie sa asigure o importanta care, de fapt, nu exista.
Acelasi aer pretios se respira si printre standurile din holul Muzeului de Istorie, la deschiderea oficiala, la lansarile care au loc acolo. Mai rau, senzatia de improvizatie, de eveniment cultural organizat la caminul cultural nu se duce cu una, cu doua. E drept ca spatiul nu este foarte ofertant, dar nimeni nu pare a fi preocupat de a face ceva-ceva mai mult decat sa tranteasca niste carti pe rafturi – cu spatiul destinat.
Ieri, cu o ora inainte de deschiderea oficiala, aproape ca batea vantul prin holul Muzeului. O cauza era, poate, si gardianul de la intrare, curios ce cauti acolo, de parca nu ar fi fost evident ca ai venit pentru targul de carte. O alta cauza: in toti acesti ani Targul de Carte si Presa nu a reusit sa-si castige o popularitate in sens pozitiv, dimpotriva. Dintre editurile mari, Poliromul refuza de cativa ani sa participe aici. Curtea Veche, Humanitas, Teora, Nemira sunt amestecate omogen cu edituri anonime, specializate in Feng-Shui si carti "self-help" autohtone.
La editia din acest an, care se va incheia pe 9 martie, Editura SemnE propune un raft omagial Fanus Neagu ("oldie, but goldie"), profesorul Anton Neculai si-a adus colectia de publicatii "anul 1, numarul 1", expuse intr-un stand de max. 1 m patrat, Muzeul National de Istorie comercializeaza "idoli neolitici" la 7.50 lei bucata, peste drum de standul in care se incondeiaza oua se vand ii si macrameuri. De standul Ideea Europeana nu prea te puteai apropia, pentru ca oamenii au desfacut cartile din cutii, le-au asezat in stand, iar cartoanele le-au stivuit in fata. Cei de la Curtea Veche au inghesuit cartoanele printre carti. Editura Eminescu a venit cu vesnicele cutii cu plachete de versuri vechi de cel putin zece ani, pe care le tot plimba la targurile de carte, standul principal al Editurii Nemira a facut un pui mai mic si mai ascuns, Editura Dacia pare ca s-a reprofilat pe teste de psihologie si personalitate, fiind singurele aparitii mai noi intre restul titlurilor vechi. Vorba mottoului acestei editii: "O carte pentru orice varsta la preturi promotionale". Din seria "la MNIR gasesti tot ce vrei", Byfore Music comercializeaza muzica clasica la pachet de patru CD-uri, in timp ce la un alt stand am gasit pana si pixuri. Chiar dragute, cu inimioare, doar 1 leu 50.
Organizatorii se falesc ca targul de la Muzeul de Istorie este primul eveniment in cadrul Anului Dialogului Intercultural, an care in Romania s-a deschis oficial ieri. "Manifestarea este organizata in parteneriat cu Departamentul de Relatii Interetnice al Guvernului Romaniei (DRI), care face parte din Grupul de lucru pentru promovarea in Romania a programului 2008 – Anul European al Dialogului Intercultural. Datorita acestui fapt, ni se explica pe site-ul Amplus International Ltd., Salonul de Carte si Presa Bucuresti gazduieste prima activitate din calendarul AEDI, prin participarea, intr-un stand colectiv, a DRI si a organizatiilor minoritatilor nationale, care vor avea astfel posibilitatea prezentarii specificitatii etnice". Doar cateva carti si tot pe atatea publicatii in maghiara, italiana si despre Albania dialogau ieri la standul colectiv al dialogului intercultural.