21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSpecialUn rus de 17 ani, creatorul video-chatului ruletă

Un rus de 17 ani, creatorul video-chatului ruletă

Site-ul are aproximativ 20.000 de utilizatori într-o noapte obişnuită şi generează conexiuni între două persoane alese la întâmplare dintre cele prezente pe site. Poţi avea şansa să cunoşti o persoană interesantă din alt colţ al planetei, dar şi ghinionul de a da peste tot felul de exhibiţionişti, voyeuristi sau cupluri care fac sex. ChatRoulette aminteşte de vechiul mIRC, cu excepţia faptului că sunt implicate imaginile video. Părinţii ar trebui să îşi ţină copiii departe de acest site. 

De la lansarea acestei platforme şi până de curând, rămăsese un mister cine era în spatele site-ului. Recent, creatorul ChatRoulette şi-a dezvăluit identitatea, explicând motivele pentru care a făcut chatul şi de ce a ales să stea până acum în umbră. Se numeşte Andrey Ternovskiy, este un licean de 17 ani din Moscova, pasionat de Internet şi dornic să comunice cât mai uşor cu prietenii şi cu necunoscuţii. 

“Nu eram sigur dacă trebuie să spun lumii cine sunt, în principal pentru că sunt minor. Acum, cred că este mai bine să îmi dezvălui identitatea”, a spus adolescentul. 

Ternovskiy a explicat pentru NY Times cum i-a venit ideea ChatRoulette şi cum depăşeşte provocările tehnice ale unui astfel de site, dacă s-a gândit să pornească o afacere pe baza lui, dar şi ce părere are despre modul “nu tocmai dragut”, după cum el însuşi a spus, în care unii oameni folosesc platforma.  

Iată ce poveste Ternovskiy: “Am creat acest proiect recent, pentru distracţie. Nu aveam nici un gând să scot profit de pe urma lui. Sunt adolescent, deci ştiu destul de bine ce vor cei de vârsta mea să găsească pe Internet. Îmi place, de exemplu, să vorbesc cu prietenii pe Skype, folosind microfonul şi webcamul. Dar până la urmă, ne-am plictisit să vorbim între noi. Prin urmare, m-am hotărât să creez un mic site pentru mine şi prietenii mei, unde să putem contacta alţi oameni, la întâmplare. 

Nu mi-a fost uşor să realizez asta, dar fac programare încă de când aveam 11 ani, mulţumită tatălui meu, care m-a iniţiat în tainele Internetului . Majoritatea cunoştinţelor mele le am de la el. 

Nu am făcut publicitate site-ului şi nici nu am postat nicăieri un anunţ despre apariţia lui, dar, cumva, oamenii au început să vorbească despre el. Şi aşa s-a răspândit zvonul. În felul acesta, numărul utilizatorilor a crescut de la 10 la 50, apoi de la 50 la 100 şi tot aşa. Am fost nevoit să rescriu partea de programare complet, pentru că programele şi calculatorul meu nu mai suportau atâţia useri. Nu mi-am închipuit că îmi va fi atât de greu să mă descurc cu numărul foarte mare de utilizatori. De fapt, aceasta a fost partea cea mai dificilă a proiectului. 

Pe măsură ce baza de useri a crescut, facturile pentru Internet şi pentru găzduirea domeniului deveneau din ce în ce mai mari. Mă bucur că rudele mele m-au susţinut şi m-au ajutat cu bani pentru a duce mai departe ideea. 

Sumele cu care m-au ajutat nu au fost însă foarte mari, aşa că nu am putut să cumpăr servere noi cât ai bate din palme. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să îmi optimizez codurile cât de mult am putut. Trebuie să spun că mulţi oameni m-au ajutat şi încă mă ajută atunci când am întrebări legate de partea de programare, şi le sunt recunoscător. Totuşi, încă fac toată programarea singur.

Mi-ar plăcea să împart treaba cu cineva, dar majoritatea celor interesaţi locuiesc foarte departe de mine, în Statele Unite, iar eu trăiesc în Moscova. Prin urmare, sunt obligat să fac totul de unul singur, dar nu mă deranjează.  Îmi place foarte mult ce fac, este ca un joc pentru mine. Descopăr lucruri noi şi rezolv probleme interesante.

În momentul de faţă, ChatRoulette foloseşte şapte servere de mare viteză localizate în Frankfurt, Germania. Viteza de transfer a datelor este de şapte gigabiţi pe secundă. Folosesc diferite tehnici pentru a evita folosirea excesivă a benzii de Internet. Totuşi, facturile arată sume care pe mine, ca adolescent, mă şochează, dar nu sunt foarte îngrijorat. Mă bucur că oamenii sunt interesaţi de proiectul meu şi am primit oferte interesante care probabil vor ajuta ChatRoulette să supravietuieasca şi să se îmbunătăţească. 

Publicitatea pe ChatRoulette este menţinută la un nivel minim, pentru că sunt o mulţime de site-uri pline de reclame, care îţi distrag atenţia de la ceea ce vrei să faci cu adevărat pe site-urile respective. În plus, mie îmi place minimalismul. Din cauza asta, am pus numai patru linkuri publicitare în partea de jos a site-ului. Şi ceea ce e interesant, acele reclame sunt suficiente pentru a acoperi aproape toate cheltuielile. 

Mi se pare minunat că nu trebuie să umplu site-ul de reclame ca să meargă în continuare. Nu sunt sigur cum funcţionează asta. Poate că Google AdSense, pe care îl folosesc ca să rulez reclamele, arată linkuri către alte chaturi video. Nu cred că acesta este un lucru rău, ba din contră, pentru că eu cred că numai cei plictisiţi sau neinteresti de site-ul meu dau click pe acele linkuri şi aleg alte servicii. 

Ştiu că ChatRoulette este popular în SUA. E interesant, dar eu nu am fost niciodată acolo, deşi majoritatea utlizatorilor sunt americani. .Mi-ar plăcea să vizitez America. Cred chiar că ar fi cel mai bine ca Chatroulette să fie o companie cu sediul în SUA. Dar asta este doar o idee. 

Mi-am dorit intodeauna ca site-ul să fie internaţional. De aceea am ales Germania pentru găzduire, pentru că se află la jumătatea distanţei dintre Rusia şi SUA şi, în plus, este centrul multor reţele europene importante. De aceea, cred că este un loc bun pentru a găzdui un proiect care leagă oamenii din colţuri diferite ale lumii. 

Plănuiesc să achiziţionez servere şi în alte ţări, în curând. În felul acesta, voi putea adăuga mai multe opţiuni interesante şi “ciudate” (în sensul bun), care vor face site-ul chiar mai distractiv decât este acum. Momentan nu am adăugat alte opţiuni, deşi mulţi mi-au sugerat asta şi mi-a trecut şi mie prin minte, pentru că nu sunt foarte sigur nici măcar ce este ChatRoulette acum. Fiecare foloseşte site-ul într-o manieră proprie. Unii cred că este un joc, alţii că este o întreagă lume necunoscută, alţii că este un serviciu de matrimoniale online. 

Mi se pare super că un concept atât de simplu poate fi folositor unui număr atât de mare de oameni. Cu toate că unele persoane nu folosesc site-ul pentru lucruri tocmai drăguţe – fapt pe care îl dezaprob. Alţii fac lucruri incredibile, la care nici nu m-aş fi gândit. Compun cântece despre străinii cu care vorbesc şi apoi le cântă, îi desenează, ascultă muzică, îşi fac cunoscută propria lor muzică. De exemplu, două grupuri de adolescenţi pot da o petrecere împreună. E minunat, după părerea mea. Sunt mândru că am făcut acest proiect şi este o plăcere să lucrez la el.”

Elena David
Elena Davidhttp://elena-david
Elena David, redactor Rl online
Cele mai citite

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....

Premierul slovac, Robert Fico, este stabil, dar în stare gravă

Premierul slovac, Robert Fico, împușcat acum trei zile, este în continuare în stare gravă, potrivit stirileprotv.ro. Oficialul a fost operat, din nou, vineri. Între timp,...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...
Ultima oră
Pe aceeași temă