12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUn reporter New York Times a evadat din mainile talibanilor

Un reporter New York Times a evadat din mainile talibanilor

Un reporter al cotidianului american The New York Times, rapit in noiembrie anul trecut la Kabul de talibani si tinut ostatic in muntii din Afganistan si Pakistan, a reusit sa scape, a informat sambata ziarul. David Rohde, impreuna cu un reporter local, Tahir Ludin, si soferul Asadullah Mangal au fost rapiti pe 10 noiembrie 2008 langa Kabul. Potrivit sotiei lui Rohde, acesta si Ludin au trecut vineri noapte peste zidul taberei in care se aflau, in Waziristanul de Nord din Pakistan, dupa care au reusit sa ia legatura cu armata pakistaneza. Editorul-sef al NYT, Bill Keller, a spus ca ziarul nu a scris nimic despre rapire pentru a nu-i pune intr-un pericol si mai mare pe cei trei.

Rohde, 41 de ani, care se afla in Afganistan pentru a scrie o carte despre implicarea americana in regiune, a fost rapit in momentul in care a fost invitat la o intalnire cu un comandant taliban. Inainte de disparitie, el a lasat instructiuni biroului NY Times din Kabul in privinta persoanelor ce trebuie notificate in cazul in care nu se va intoarce. Este pentru a doua oara cand David Rohde este capturat intr-o zona de conflict, scrie ziarul, care aminteste ca reporterul a fost luat prizonier in timpul razboiului din Bosnia.
Bill Keller a precizat ca nu s-a platit nici o rascumparare, dar a refuzat sa dezvaluie detalii privind eforturile depuse pentru eliberarea lui Rohde. Faptul ca sotia acestuia a multumit "guvernului american" sugereaza o forma oarecare de implicare a Casei Albe in eliberarea reporterului NYT.
Potrivit Washington Post, cel putin 40 de organizatii media impotante – inclusiv Al Jazeera – au acceptat, uneori la rugamintea lui Keller, sa pastreze tacerea asupra rapirii lui Rohde. Aceasta decizie, scrie cotidianul care a dezvaluit afacerea Watergate, ridica o problema de etica: daca nu cumva media ofera un tratament privilegiat celor care  provin din propriile randuri, in comparatie cu cei aflati in afara industriei de stiri.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă