12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialFOTO VIDEO Percheziții de amploare, după atentatul de la metroul din Londra....

FOTO VIDEO Percheziții de amploare, după atentatul de la metroul din Londra. Un puști de 18 ani a fost arestat. Poliția caută eventuali suspecți

UPDATE 22.00: Mai multe echipaje de poliție vor fi mobilizate în locurile aglomerate, ca urmare a exploziei, a spus reprezentantul Brigăzii Antitero, Neil Basu.

Prezența poliției va fi sporită în „locuri aglomerate, locuri turistice, mijloace de transport și porturi”.

 21.50: Poliția britanică ia în considerare posibilitatea ca mai multe persoane să fi fost implicate în explozia de la metrou, potrivit BBC News.

Potrivit unui reprezentant al Brigăzii Antitero, Neil Basu, după explozie, poliția a lucrat toată noaptea pentru „a-i identifica și localiza” pe cei responsabili.

„Urmărim mai multe piste. Priorităţile noastre sunt să identificăm şi să localizăm orice alţi potenţiali suspecţi”, a mai spus el.

21.40: Potrivit rezidenților, casa percheziționată aparține unui cuplu de vârstnici. Ronald și Penelope Jones sunt cunoscuți pentru că au îngrijit mai mulți copii din case de copii, de-a lungul anilor. 

În 2010, ei au fost decorați de Regina Elisabeta, pentru munca depusă. La acel moment, Penelope Jones a declarat că se simte bine să ajute alte persoane și că „îngrijește copiii în același fel în care și-ar fi dorit să fie tratată, dacă ar fi fost ea în respectiva situație”.

O mamă adoptivă minunată

Rezidenții evacuați au calificat bătrâneii a căror casă a fost percheziționată, sâmbătă, drept „oameni frumoși”, potrivit BBC News. 

Penelope și Ron Jones, in vârstă de 71, respectiv 88 de ani, ar fi avut grijă de peste 250 de copii, în aproximativ 40 de ani. Printre copiii care au locuit cu familia Jones ar fi și refugiați.

 „Penny este o mamă adoptivă minunată. A primit pe oricine, nu a refuzat niciun copil”, a declarat o prietenă de familie, Serena Barber, pentru Press Association.

21.10: Potrivit reprezentantului Brigăzii Antitero, Neil Basau, tânărul de 18 ani a fost arestat în timp ce se afla în zona plecări a Portului Dover, potrivit BBC News.

Portul Dover a fost evacuat parțial în jurul orei locale 11.40, în timp ce poliția făcea verificări. În prezent, suspectul este la o secție de poliție din Londra.

  20.50: Nivelul de amenințare rămâne „critic”, după arestarea tânărului de 18 ani, de poliția din Kent. El este suspectat de acțiuni teroriste, scrie BBC.

Sâmbătă seara, ofițeri înarmați continuă perchezițiile în Sunburry, unde locuitorii au fost evacuați. Potrivit ministrului de Interne Amber Rudd, este „mult prea devreme” ca autoritățile britanice să spună dacă cei care au pus la cale atacul era cunoscut autorităților.

„Operațiunea continuă”, a adăugat ministrul, sugerând că este prea devreme ca oamenii să creadă că pericolul a trecut.

20.20: Clubul sportiv Chelsea sfătuiește suporterii care vor participa, duminică, la meciul împotriva echipei Arsenal, să nu vină cu bagaje, întrucât vor cauza întârzierea pe stadipn, informează BBC News.

Totodată, ei sunt îndemnați să ajungă cu cel puțin o oră mai devreme, întrucât vor fi supuși unui control de securitate.

Chelsea Football Club have issued the following advice ahead of their match against Arsenal on Sunday:

 19.52: Preşedintele american Donald Trump i-a transmis premierului britanic Theresa May că Statele Unite vor continua să ajute Regatul Unit în lupta antitero, potrivit Reuters.

19.20: Suspectul în vârstă de 18 ani va fi mutat la Londra, informează BBC News.

19.00: Rezidenții evacuați mai au de așteptat „cel puțin câteva ore”, până se vor putea întoarce acasă. Totodată, zona izolată este supravegheată cu elicopterul, informează BBC.

 17.50: Mama a trei copii, care locuiește pe Strada Cavendish, din Sunburry, situată la periferia de sud-vest a capitalei britanice, la aproximativ opt kilometri de Aeroportul Heathrow, a povestit că a avut la dispoziție un minut să evacueze casa în care locuiește, potrivit BBC.

„Eram cu copiii în casă, când poliția a bătut la ușă. Ofițerii mi-au zis să plec. Mi-au spus: <<Ai un minut să ieși din casă>>. Așa că mi-am luat copiii și am ieșit pe stradă”, a spus ea.

Potrivit unui rezident, oamenii au fost duși la un club de rugby din apropiere.

Ca urmare a incidentului de vineri, trei persoane sunt, în continuare spitalizate. Aproximativ 30 au avut nevoie de îngrijiri medicale.

17.00: Poliția britanică efectuează, sâmbătă, percheziții la mai multe domicilii, ca urmare a exploziei de la stația de Parsons Green, informează BBC News.

Astfel, forțele de ordine au ajuns la o locuință din Surrey, iar rezidenții care locuiesc în zonă au fost evacuați. Operațiunea a început la ora locală 13.40, când au fost evacuați rezidenții de pe strada Cavendish, ca „măsură de precauție”. Totodată, s-a stabilit un perimetru de securitate, de aproximativ 100 de metri.

 Până în prezent, nu au mai fost arestați alți suspecți, însă ministrul de Interne Amber Rudd a precizat, sâmbătă, că reținerea tânărului de 18 ani este „foarte importantă”.

Totodată, anchetatorii au obținut imagini de la locul incidentului și sunt „mulțumiți” de modul în care avansează investigația, mai scrie BBC News.



Poliţia britanică a anunţat că a reţinut în zona oraşului Dover un tânăr despre care se crede că ar avea legătură cu atacul terorist de vineri dimineață, din staţia de metrou Parsons Green, din Londra, soldat cu 29 de răniţi. Atentatul, al cincilea în şase luni, a fost revendicat de ISIS. Suspectul a fost reţinut, sâmbătă dimineaţa, în zona portuară a oraşului Dover.

Coordonatorul pentru acțiuni contrateroriste, comisar adjunct Neil Basu, consideră că este „un pas semnificativ” în indentificarea autorilor atentatului, despre care se crede că nu a vizat Parsons Green, pachetul exploziv având un defect al declanșatorului cu ceas. „Suntem mulțumiți cu progresul făcut, însă nivelul de alertă rămâne la critic”, a declarant Basu. „Populația trebuie să rămână vigilentă și să continue să coopereze cu ofițerii nostril de pe teren, până la finalul aceste anchete complexe, despre care nu putem da mai multe detalii acum”, a precizat acesta.

„ Ancheta a făcut într-adevăr progrese. Mai căutăm suspecţi”, a precizat și comandantul unităţii antiteroriste de la poliţia capitalei, Mark Rowley.

Resturile bombei au fost examinate de specialiști. Potențialul acesteia era de sute de victime, morți și răniți, însă a explodat accidental, posibil înainte de a fi pusă la destinația-țintă, din cauza dispozitivului de declanșare.

La 12 ore după atentat, premierul Theresa May a anunţat că nivelul alertei teroriste a fost ridicat de la grav la critic, ceea ce înseamnă că un atentat este iminent. Acest nivel a fost instituit ultima oară în mai, după atentatul de la Manchester, după care s-a revenit la grav, ceea ce înseamnă că un atentat este „extrem de probabil” să se producă. Arestarea tânărului de 18 ani nu este suficientă pentru a fi scăzut nivelul de alertă. Peste 1.000 de poliţişti și soldați au fost mobilizaţi în întreaga ţară.

În ultimul bilanţ, Ministerul Sănătății a anunţat că 29 de răniţi au primit îngrijiri la spital, cei mai mulţi cu arsuri. Niciunul nu este rănit grav.

Donald Trump a condamnat pe Twitter atentatul și pe „teroriştii rataţi”, afirmând că se aflau în vizorul Scotland Yard înainte de atac și că ar trebui acțiuni de preîntâmpinare mai viguroase. Premierul Theresa May l-a atenționat pe liderul american „să nu speculeze despre o anchetă în derulare”.

Regatul Unit a fost afectat în aceste ultime luni de un val de atentate, în contextul multiplicării atentatelor jihadiste în Europa. La Londra, în martie, un atacator a folosit un vehicul ca să intre în trecători, pe Podul de la Westminster, după care a înjunghiat un poliţist. Atacul s-a soldat cu cinci morţi.

În mai, un kamikaze s-a detonat la ieşirea de la concertul Arianei Grande la Manchester , un atentat soldat cu 22 de morţi.

În luna următoare, atacatori au intrat, la bordul unei camionete, în trecători, pe London Bridge, după care au coborât şi au înjunghiat mai multe persoane, atentat soldat cu opt morţi.

În iunie, un vehicul a intrat într-o mulţime de credincioşi care ieşea de la moscheea din Finsbury Park, în nordul Londrei. Bilanţul – un mort şi zece răniţi. Autorul atacului a fost prezentat ca fiind animat de „o ură personală faţă de musulmani”.



 

În curs de actualizare 

Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă