14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUn proiect de 52 milioane de lei

Un proiect de 52 milioane de lei

Portalul „e-România“ a fost lansat oficial pe data de 23 decembrie 2013 de către Ministerul pentru Societatea Informaţională. Aceasta este prima platformă publică din ţara noastră în care cetăţenii şi autorităţile locale se întâlnesc, pentru a beneficia de informaţii utile.

Programul a costat statul român peste 52 de milioane de lei. El se va afla, până în martie 2014, în fază de testare în regim real, putând fi utilizat de oricine doreşte să acceseze informaţii despre autorităţile locale din România. Toate cele 3.188 de localităţi din ţara noastră vor avea posibilitatea să posteze pe această platformă informaţii despre propriile servicii, dar şi fotografii. Partea scrisă va avea un volum de cel puţin 60.000 de pagini, în timp ce peste 24.000 de fotografii vor putea fi postate. Pe lângă acestea, încă 150.000 de articole pot fi postate în ceea ce priveşte referirile la activitatea instituţiilor publice din ţara noastră.

Forumul Democraţiei ­Participative

Pe acelaşi portal vor fi anunţate toate proiectele pe care autorităţile locale doresc să le pună în practică, bugetul alocat lucrărilor şi termenul de execuţie. La fel de important va fi şi dialogul direct între autorităţi şi cetăţeni. A fost creat astfel Forumul Democraţiei Participative, platformă de comunicare bidirecţională între administraţia publică şi cetăţeni. Mai mult decât atât, instituţiile vor avea posibilitatea lansării unor teme pentru viitoare proiecte, iar cetăţenii îşi pot exprima acordul sau dezacordul faţă de anumite idei. La rândul lor, cetăţenii pot să propună proiecte care să rezolve diverse probleme ale comunităţilor. „Instituţiile publice vor avea posibilitatea de a propune şi genera teme de dezbatere, orice persoană înregistrată în site putând răspunde la oricare temă lansată, de a emite opinii şi idei, precum şi de a-şi exprima acordul sau dezacordul în legătură cu iniţiativa“, a spus Adrian Kalapis, secretar general în cadrul acestui minister.

Accesul cetăţenilor

Portalul promovat sub denumirea „e-România“ mai poartă şi numele „Portalul Democraţiei Participative“ şi va putea fi accesibil online la adresa de web „www.portaleromania.ro“, începând din seara zilei de luni, urmând ca în scurt timp să fie disponibil şi la adresa de web „www.romania.eu“, anunţă Mediafax. „Faza de testare în mediu real va dura până la data de 31 martie 2014 şi este menită a aduna feedback-uri din partea administraţiei publice, a cetăţenilor şi a mass-media asupra funcţionalităţilor actuale, a potenţialelor dezvoltări ulterioare şi asupra instruirii necesare pentru instituţiile care vor dori să folosească funcţionalităţile oferite de portal“, arată comunicatul Ministerului pentru Societatea Informaţională. Accesul cetăţenilor şi al administraţiei publice va fi posibil securizat, atât după înregistrarea în portal cu user şi parolă, cât şi fără autentificare. Informaţiile despre localităţi vor putea fi actualizate şi diversificate în viitor direct de către autorităţile publice şi comunităţile locale, pentru a reflecta specificitatea zonei geografice şi activităţile proprii, şi care vor fi responsabile pentru conţinut după momentul lansării.

Interfeţe de conectare

Motorul de căutare al portalului va oferi utilizatorilor înregistraţi posibilitatea de a efectua căutări particularizate în funcţie de profilul propriu. Platforma „e-România“ conţine şi interfeţe de conectare la bazele de date aparţinând administraţiei publice, acestea putând fi dezvoltate în viitor în servicii electronice publice pentru cetăţeni, în colaborare cu instituţiile abilitate, conchid autorităţile.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă