14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialUn nou scandal de corupţie zguduie lumea fotbalului

Un nou scandal de corupţie zguduie lumea fotbalului

Fostul secretar general al FIFA, Michel Zen-Ruffinen, ar fi indicat mai mulţi oficiali ai forului mondial ca abordabili în cazul unor oferte de bani în schimbul voturilor lor pentru candidatele la organizarea CM-2018 şi 2022, informează publicaţia Sunday Times, citată de Mediafax.

Sunday Times prezintă în ediţia online imagini surprinse cu o cameră ascunsă, într-un restaurant din Geneva. Zen-Ruffinen poate fi văzut discutând cu jurnalişti ce pretind a fi persoane care fac lobby, şi spunându-le acestora ce membri FIFA pot fi corupţi, însă numele nu se înţeleg din filmuleţ. “X este bun, este un tip ok, dar X este bani”, a spus Michel Zen-Ruffinen, care a vorbit apoi despre alt oficial: “X este gata să primească bani, putem să mergem să discutăm cu el la o terasă, nicio problemă”. Despre un al treilea membru al FIFA, Zen-Ruffinen spune că poate fi atras “cu femei, cu nu bani”. Michel Zen-Ruffinen a declarat pentru Sunday Times că este total împotriva corupţiei. “Nu aş fi jucat niciodată acel joc, dar sunt oameni gata să o facă”, a adăugat el.

Comisia de Etică a FIFA a anunţat, miercuri seară, că doi membri ai Comitetului Executiv bănuiţi de corupţie în privinţa desemnării gazdei Cupei Mondiale din 2018, nigerianul Amos Adamu şi tahitianul Reynald Temarii, au fost suspendaţi provizoriu. FIFA a deschis o anchetă, după ce publicaţia Sunday Times a notat că oficialii forului internaţional au cerut bani în schimbul voturilor lor pentru una dintre ţările candidate pentru organizarea Cupei Mondiale din 2018.

Potrivit Sunday Times, Amos Adamu, membru nigerian al Comitetului Executiv al FIFA, ar fi cerut 570.000 de euro pentru a susţine o candidatură. Publicaţia l-a filmat pe Adamu în timpul unei întâlniri cu jurnalişti care pretindeau că sunt persoane care fac lobby pentru un consorţiu american. Adamu le-ar fi garantat acestora că vor vota pentru SUA în schimbul sumei menţionate, care urma să fie folosită pentru finanţarea a patru terenuri de fotbal cu gazon artificial, în Nigeria.

Reynald Temarii (Tahiti), vicepreşedinte FIFA şi preşedinte al Confederaţiei de Fotbal a Oceaniei, ar fi solicitat, la rândul său, 1,6 milioane de euro pentru o academie de sport şi ar fi susţinut că două candidate pentru organizarea CM au oferit bani Oceaniei pentru a-i obţine votul. FIFA va desemna la 2 decembrie organizatoarele ediţiilor din 2018 şi 2022 ale Cupei Mondiale. Pentru organizarea turneului final din 2018, candidatele sunt Anglia, Belgia/Olanda, Spania/Portugalia şi Rusia. Pentru CM-2022 candidează Australia, Coreea de Sud, SUA, Japonia şi Qatar.

Cele mai citite

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Kosovo are dificultăți în aderarea la Consiliul Europei

Prim-ministrul din Kosovo, Albin Kurti, a criticat miercuri condiţiile de aderare la Consiliul Europei, în special crearea unei structuri guvernamentale semiautonome pentru comunitatea sârbă,...

Ziua Europei: Arcul de Triumf va fi iluminat în albastru

Arcul de Triumf va fi iluminat joi, de Ziua Europei, în albastru, a anunțat Primăria Capitalei. Alte manifestări dedicate Zilei Europa vor avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă