20.8 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUn nou dezastru natural: seceta de idei

Un nou dezastru natural: seceta de idei

Inconstienti si in plina seceta de idei, politicienii romani isi bat joc de destinul european al Romaniei. Tema principala de dezbatere publica a acestei veri, avand in vedere euroalegerile programate pentru noiembrie, ar fi trebuit sa fie prezentarea la modul serios a viitoarei contributii europene a Romaniei si a ceea ce inseamna Europa pentru Romania. In loc de asta, liderii politici au preferat o abordare total nefericita. Batalia se duce doar pentru numele mai cunoscute carora li se propune sa accepte sa fie trecute cap de lista. In rest, sunt tocate aceleasi teme de impact si interes strict intern. De exemplu, majorarea pensiilor. Numai ca indata dupa prima etapa de majorare, cand se va vedea ca aceia cu pensii mici dupa atata tevatura tot nu primesc in plus mare lucru, pensionarii vor ajunge la vorba lui Basescu, dandu-i dreptate. Iar acesta la momentul respectiv va putea rosti celebra replica: v-am spus eu! Adica, tot cei cu pensii mari castiga! si iar va urca spectaculos in sondaje in detrimentul celor care au crezut ca vor aburi din nou batranii amarati ai Romaniei. Avertismentul unui fost ministru al Finantelor, liberalul Sebastian Vladescu, care a spus ieri clar ca majorarea pensiilor este nesustenabila si ca va crea un blocaj financiar, constituind un precedent periculos in relatia Guvernului cu alte categorii, ar trebui sa mai taie din elanul cu care Executivul imparte bani pentru proiecte sociale, dar cu evidenta tenta electorala. La fel au procedat si predecesorii lui Tariceanu in perioadele de pre-campanie. Dincolo de faptul ca sumele imense date de pomana au fost percepute corect drept mita electorala, nici beneficiul la vot nu a fost cel scontat.
Deocamdata, potrivit sondajelor, seful statului ar mai putea pierde din procente. Insa chestiunea este relativa. Basescu oricand poate face un gest neasteptat din care sa recupereze capital de imagine. De pilda, nu repede li se vor sterge oamenilor din minte imaginile cu Tariceanu enervat la culme de imputiciunea gunoaielor aruncate pe Cheiul Dambovitei la iesirea din Bucuresti si intrarea pe Autostrada Soarelui. Tipete, sedinte si… nimic. Trece Basescu pe acolo de vreo doua ori si gata, au disparut muntii de mizerie. Nu era treaba lui, dar a facut-o. Tariceanu a ramas de caruta la aceasta faza.
Politicieni in plina seceta de idei au incercat sa profite pana si de moartea Patriarhului, inghesuindu-se in jurul catafalcului, ca sa fie vazuti de natie ce tristi si piosi sunt. Potop de declaratii. Apoi de acuze. Pana la urma a iesit la iveala si marea dorinta de implicare a politicului in activitatea institutiei cu cel mai mare grad de credibilitate: Biserica. Poate ca unii cred ca bagarea nasului in treburi ce nu-i privesc ar tine loc de poarta catre Rai.
Daca Basescu, mai nou, se ocupa de salubrizare, Tariceanu si fiul sau cel mic se plimba cu salupa militara. Nastase mai spune o data, pe sleau, ca doreste sa revina in fruntea PSD, de asta data amenintand cu scindarea. Geoana nu-i raspunde ca sa nu para ca vrea sa-i dea prea mare importanta. Poate-i convine totusi propunerea lui Adrian Nastase. Voiculescu anunta ca partidul sau de sub 1% vrea sa castige 7% la europarlamentare. Marko Bela asteapta cu disperare ca Laszlo Tokes sa raspunda "da" invitatiei de a participa pe listele UDMR ca o ultima salvare a muribundei Uniuni. PNL a transformat seceta in tema de campanie. PD continua sa vorbeasca despre anticipate ca despre solutia salvatoare. La fel si PLD. Pesedistii repeta cu insistenta ideea depunerii motiunii de cenzura. Pentru toamna se pregateste o surpriza. Lideri social-democrati cauta mijloace pentru a forta impunerea solutiei Nastase, respectiv formarea unui Guvern PNL-PSD, mai ales ca exista un nou motiv legat de proiectul de buget pe anul viitor. si iata cum teme de campanie in plan intern se gasesc destule, mai putin idei bune pentru o campanie europeana. Iar uninominalul s-a pierdut undeva printre gradele Celsius.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă