20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Arabia Saudită RUPE relațiile diplomatice cu Iranul, după executarea șeicului șiit

UPDATE. Arabia Saudită RUPE relațiile diplomatice cu Iranul, după executarea șeicului șiit

UPDATE 22.50: Ministrul saudit al Afacerilor Externe, Adel al-Jubeir, a anunțat ruperea relațiilor diplomatice cu Iranul, după atacul ambasadei sale, la Teheran, și executarea clericului șiit, transmite AFP, conform Agerpres. 

"Arabia Saudita a decis sa rupa relatiile diplomatice cu Iranul si cere ca reprezentantii sai la Teheran sa paraseasca misiunea diplomatica in urmatoarele 24 de ore", a declarat oficialul saudit, citat de AFP.

"Mana divina" va razbuna executarea clericul siit Nimr Baqer al-Nimr, a afirmat duminica liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei.

—–

Prin uciderea unei figuri religioase şiite, cunoscut opozant al regimului saudit, Arabia Saudită a aprins fitilul unui butoi cu pulbere în Orientul Mijlociu. Secretarul general al ONU s-a declarat „profund consternat“.

Ministerul de Interne saudit a anunţat că 47 de persoane condamnate pentru „terorism” au fost executate la 2 ianuarie 2016 şi Iranul a ameninţat imediat regatul cu represalii. Printre cei executaţi figurează jihadişti sunniţi din gruparea Al-Qaeda şi şeful religios şiit Nimr Baqer al-Nimr, figură cunoscută pentru contestarea regimului saudit. În decembrie, ramura Al-Qaeda în Yemen a ameninţat că va face „să curgă sânge” dacă autorităţile saudite vor decide executarea jihadiştilor deţinuţi în Arabia Saudită. Militanţii au făcut apel la manifestaţii în tot regatul, semn că moartea lui Al-Nimr ar putea inflama tensiunile religioase în Orientul Mijlociu.

Condamnaţii, 45 de saudiţi, un egiptean, un ciadian – judecaţi pentru diverse afaceri, au fost executaţi prin decapitare cu sabia sau prin împuşcare în 12 oraşe saudite. Majoritatea erau jihadişti din gruparea Al-Qaeda. Şi şeicul Al-Nimr a fost executat prin decapitare.

Reacţii de indignare

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat „profund consternat” de aceste execuţii şi a făcut apel la „calm şi moderaţie”. Şi Washingtonul s-a declarat îngrijorat că „tensiunile comunitare” în Arabia Saudită „ar putea exacerba într-un moment în care urgenţa este de a fi detensionate”. Iar pentru Philip Luther, directorul Amnesty pentru Orientul Mijlociu, execuţia şeicului „sugerează” că autorităţile saudite „utilizează execuţiile pentru reglarea conturilor politice (…) sub acoperirea luptei contra terorismului”. Pentru şeful diplomaţiei europene, Federica Mogherini, „acest caz are potenţialul de a inflama mai mult tensiunile sectare, care fac deja multe daune în regiune”.

Furia Iranului

Decizia Riadului a suscitat furia Iranului, unde cel puţin doi reprezentanţi diplomatici saudiţi au fost atacaţi, la Teheran şi la Machhad. La iniţiativa studenţilor, manifestanţii s-au adunat pe străzile din Teheran sâmbătă, 2 ianuarie, după-amiază, pentru a protesta contra execuţiei acestui opozant şiit emblematic. Noaptea, unii au lansat cocktailuri Molotov contra ambasadei saudite şi au intrat în interiorul clădirii diplomatice, înainte de a fi evacuaţi de poliţie. Un video difuzat de jurnaliştii iranieni arată aruncarea unui cocktail Molotov contra clădirii, salutată de mulţime. Alte imagini arată cum cei intraţi în ambasadă distrug sălile. Consulatul saudit din Machhad, oraş sfânt şiit din nord-estul ţării, a fost de asemenea vizat de manifestanţi în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Regimul iranian a încercat să calmeze jocul. Poliţia a evacuat ambasada saudită din Teheran şi procurorul a anunţat duminică arestarea a 40 de persoane şi continuarea anchetei „pentru identificarea altor responsabili pentru acest incident”.

Khamenei promite „răzbunare divină“

Condamnând din nou executarea şeicului Al-Nimr, preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a denunţat ieri atacurile „total nejustificate”, subliniind că „Ambasada şi consulatul Arabiei Saudite sunt legal şi religios sub protecţia Republicii islamice”. Or, asaltul contra acestor reprezentanţe diplomatice este în primul rând „o insultă adusă Iranului şi o atingere a propriei noastre onoare”. Ministerul iranian de Externe a cerut manifestanţilor să nu atace reprezentanţele diplomatice şi poliţiei să împiedice noi manifestaţii. Dar, o nouă adunare era prevăzută pentru duminică după-amiază.

Autorităţile iraniene au denunţat cu virulenţă execuţia şeicului Al-Nimr, considerat o figură a contestării în Arabia Saudită. „Fără nici un dubiu, sângele acestui martir vărsat nejustificat îşi va arăta urmările şi mâna divină îl va răzbuna faţă de autorităţile saudite”, a afirmat ghidul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei. Teheranul a acuzat Riadul că susţine „terorismul”. Arabia Saudită a reacţionat la aceste declaraţii şi a convocat ambasadorul iranian, estimând că ele reprezintă „o flagrantă ingerinţă în afacerile interne ale regatului”. Iar purtătorul de cuvânt al ministerului saudit de Interne a subliniat că ţara sa „nu se preocupă de ceea ce cred alţii”.

„O agresiune“, susţine Irakul

În Irak, sute de persoane şi-au manifestat furia în oraşul sfânt şiit Kerbala iar ayatollahul Ali Sistani, cea mai înaltă autoritate şiită în Irak, a denunţat execuţiile, o „nedreptate şi o agresiune”. În Yemen, unde Arabia Saudită conduce o coaliţie militară contra rebelilor şiiţi, asociaţia teologilor legată de rebeli a condamnat execuţia şi avertizează contra „unei revoluţii zdrobitoare”. Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a denunţat „o crimă odioasă perpetuată pe baza acuzaţiilor false”. Doar monarhiile sunnite din regiune, între care Bahrein şi Emiratele Arabe Unite, au salutat atitudinea Arabiei Saudite.

Conflict deschis

Deja extrem de tensionate, relaţiile dintre cele două principale puteri din Orientul Mijlociu, Iran şi Arabia Saudită, se află de acum în conflict deschis. Arabia Saudită, condusă de o monarhie sunnită şi Iranul şiit sunt două puteri rivale în regiune. Ambele sunt conduse de islamişti, ambele sunt producătoare de petrol, ambele au pretenţii de leader-ship în regiune. Arabia Saudită se teme că Iranul visează deschis să destabilizeze familia Al-Saoud. Minoritatea şiită din regat se estimează marginalizată şi hărţuită de aparatul poliţienesc. Regatul sunit se defineşte drept gardianul ortodoxiei sunnite, definit ca wahhabism, o versiune ultrapuritană a Islamului.

Acordul nuclear încheiat între SUA şi alte puteri mondiale cu Iranul a exacerbat această rivalitate, saudiţii considerând că au fost trădaţi de aliatul american. Iar prin execuţia demnitarului şiit Nimr Al-Nimr, Riadul încearcă să afişeze o determinare faţă de iranieni. Analişti occidentali estimează că ordonând execuţiile, regele Salman a încercat să disipeze imaginea de slăbiciune politică personală. Teheranul caută să exacerbeze diviziunile semnalate în familia regală saudită. În unele medii, regele Salman este  privit ca slab şi bolnav şi sub influenţa fiului său belicos, ministrul Apărării, prinţul Mohhamed bin Salman. Dacă extremiştii de la Teheran îşi ating scopurile, Salman va fi căzut în propria capcană. Teheranul s-ar putea răzbuna intensificând susţinerea militară pentru rebelii şiiţi huthi în Yemen. Mai îngrijorător poate pentru civilii şi refugiaţii sirieni şi ţările UE, furia produsă de moartea lui Al-Nimr ar putea sabota tentativele occidentale pentru incitarea Teheranului şi Riadului să colaboreze pentru a pune capăt războiului civil din Siria. Teheranul are posibilitatea să intensifice operaţiunile în interiorul  Siriei prin unităţile  Gărzii Revoluţionare şi a aliatului  miliţiilor libaneze, Hezbollah, contra forţelor anti-guvernamentale saudite. Cele două state se confruntă în special în Siria şi Yemen. În Siria, Iranul îl susţine pe Bashar al-Assad şi Hezbollahul în timp ce Arabia Saudită participă la coaliţia internaţională condusă de SUA şi denunţă prezenţa iranienilor „pe pământurile arabe”. În Yemen, „curtea Arabiei Saudite”, Riadul bombardează din martie rebelii şiiţi huthi, care susţin Teheranul. La finele lunii aprilie, Mohammad Ali Jafari, comandantul Gărzii revoluţionare iraniană a prognosticat „prăbuşirea casei Saoud”.

Un atu pentru Teheran

Iranul ar putea exploata aceste evenimente diplomatice, intensificând campania sa de propagandă contra regimului saudit pe care îl apreciază ca ilegitim şi iresponsabil. Sâmbătă seara, 2 ianuarie, manifestanţi iranieni au incendiat cu cocktailuri Molotov ambasada saudită din Teheran şi au intrat  în clădire spărgând geamurile şi distrugând mobila. Ei protestau contra execuţiei, anunţată în acea zi de Riad a unui cunoscut responsabil religios şiit, şeicul Nimr Baqir Al-Nimr, care se lupta de multă vreme contra tratamentului minorităţii şiite în regat.

Considerat de saudiţi un terorist, Al-Nimr a fost executat, decizia Riadului suscitând furia ansamblului lumii şiite, fie în Liban, Yemen, Irak, Bahrein sau în Iran. Teheranul a calificat politica saudită „iresponsabilă” şi a anunţat că cei care o vor susţine vor suporta „consecinţele”. Ayatollahul (conservator) Ahmed Khatami a denunţat „funcţionarea criminală” a familiei Al-Saoud şi „regimul infam” pe care îl conduce.   

Opozant: cine era şeicul Al-Nimr

În vârstă de 56 ani, era un predicator celebru în lumea şiită, în special pentru rolul pe care l-a jucat începând din 2011, în momentul revoluţiilor arabe, la Qatif, un port strategic din estul ţării. El a participat la numeroase manifestaţii contra regimului de la Riad şi a multiplicat predicile contestatare. Arabia Saudită se teme de o secesiune a estului regatului şi a considerat predicatorul o ameninţare. În 2011, şeicul Al-Nimr a cerut ca estul ţării să fuzioneze cu Bahrein, ţară cu majoritate şiită, dar condusă de sunniţi. Când, la finele lunii iunie 2012, Nimr s-a declarat bucuros de moartea ministrului de Interne, prinţul Nayef ben Abdulaziz, moştenitorul tronului, s-a considerat că este prea mult – el a fost arestat la 8 iulie şi condamnat, doi ani mai târziu, la decapitare de către un tribunal anti-terorism. Al-Nimr a fost condamnat pentru răzvrătire, neascultare faţă de suveran şi port-arme. Până în ultimul moment, regele Salman, monarhul saudit, avea puterea să schimbe pedeapsa lui Nemr sau să îi ofere iertarea. Nu a făcut-o şi execuţiile au avut loc, aparent programate să coincidă cu Noul An, o perioadă de vacanţă în Occident, când atenţia publicului este deturnată spre distracţie. Nepotul său, Ali Al-Nimr, arestat când era minor, a fost şi el condamnat la moarte, decizia declanşând indignarea internaţională. Tânărul nu face parte din grupul executat sâmbătă.

Cele mai citite

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...

Supremația germană în ingineria motoarelor – o privire asupra motoarelor Mercedes și BMW

Dacă discutăm despre excelența în automobilismul de lux, numele BMW și Mercedes-Benz își revendică neîncetat locuri de frunte. Renumite pentru combinația lor de inovație,...

Iași: Șoferița care a provocat moartea Anastasiei, o fetiță de 4 ani, a fost trimisă în judecată și pentru ucidere din culpă

Femeia care a accidentat-o mortal pe Anastasia, o fetiţă de 4 ani, evenimentul având loc în comuna Scobinţi din judeţul Iaşi, a fost trimisă...
Ultima oră
Pe aceeași temă