12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUn licean a creat locuinţa ecologică perfectă

Un licean a creat locuinţa ecologică perfectă

Casa ecologică este unul dintre proiectele medaliate cu bronz, în acest an, la Salonul Naţio­nal de Creaţie şi In­ventică pentru Tine­ret de la Bucureşti.

Unul dintre elevii constănţeni a fost, recent, medaliat cu bronz, la Salonul Naţional de Creaţie şi Inventică pentru Tineret de la Bucureşti. Costel Cherciu, creatorul Casei ecologice, este elev în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”. Premiantul se declară hotărât un adolescent pasionat de electronică.

A realizat, încă din gimnaziu, mai multe proiecte premiate la diferite competiţii, iar acum se mândreşte cu cel mai recent dintre acestea, apreciat de specialiştii din domeniu. Casa ecologică are diferite automatizări şi foloseşte doar energie regenerabilă, de la automatizarea jaluzelelor, în funcţie de senzorul de lumină, până la maşina electrică. Locuinţa este dotată, de asemenea, cu pompă de căldură pentru încălzirea locuinţei, turbină eoliană şi panouri solare pentru asigurarea consumului energetic. Sera dispune de un sistem activ de stropire, iar

într-un rezervor se colectează apa pluvială sau apa freatică filtrată. Prin activarea unor senzori, se deschide garajul şi tot prin acest sistem se aprind becurile atunci când este noapte. Elevul s-a gândit şi la rezolvarea unor eventuale situaţii extreme, de pildă atunci când există o scurgere de gaze din bucătărie se porneşte automat o hotă.

„Casa ecologică este o lucrare de creaţie unde am combinat mai multe surse de energie alternativă şi astfel am încercat să încurajez oamenii să le şi folosească. Această casă este realizabilă şi în prezent. Trebuie doar făcută o investiţie care se ridică cu tot cu automatizări la 70.000 de euro. Amortizarea costurilor se va face în aproximativ 20 de ani”, ne-a spus Costel. Acesta promite, pe viitor, şi alte  proiecte de automatizări, robotică şi electronică. În plus, şi-ar dori ca după ce termină liceul să fie student la Politehnică, în Bucureşti.

Patru luni de muncă

Alături de elev, la acest proiect au contribuit profesorul Nicolescu Adrian, în colaborare cu prof. Vidinei Maria şi cu prof. Mihai Magda. Întreaga echipă a muncit patru luni pentru acest proiect. Costel a mai creat un obiect care simulează levitaţia, folosit la trenuri, pentru a nu exista frecare între şină şi roţi, un zar electronic, un roboţel care evită obstacole, bazat pe senzor infraroşu, precum şi un ceas analogic, făcut dintr-un ventilator.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă