8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialVIDEO. Un jurnalist canadian susține că avioane americane purtând însemne rusești se...

VIDEO. Un jurnalist canadian susține că avioane americane purtând însemne rusești se pregătesc să acționeze în Siria. Pozele sunt însă de la un antrenament american din anul 2013

Pe Internet au fost postate mai multe fotografii ale unor avioane de luptă F-18, de fabricație americană, care poartă însă însemnele militare ale Rusiei.

Rusia nu are în dotare avioane F-18. În schimb, aceste aeronave, special concepute pentru a decola și a ateriza pe portavion, sunt în dotarea Forțelor Navale și a Infanteriei Marine ale Statelor Unite. Pe avioanele F-18 care apar în imaginile de pe Internet se vede, mai slab, inscripția Marines, a Infanteriei Marine a SUA.

Pozele avioanelor americane cu însemne rusești au fost postate pe Twitter, acum câteva zile, de Christian Borys, care spune despre el însuși că este jurnalist canadian cu activitate în Europa Centrală. Imaginile au fost preluate imediat de media din Rusia dar și din alte țări. Jurnalistul canadian nu spune unde au fost realizate fotografiile dar sugerează că acestea ar indica pregătirea unei operațiuni militare “sub steag fals” a SUA în Siria.

Pozele au generat deja o controversă pe Internet. Unele persoane acceptă teoria conspirației și așteaptă să vadă ce misiune vor executa americanii în avioanele lor F-18, care ar trebui, privite de la sol, să arate precum avioanele rusești Su-34. Alții susțin că o asemenea confuzie este imposibilă fie și numai pentru faptul că inscripția americană, Marines, se mai vede încă pe corpul avioanelor.

Rusia a fost deja acuzată că a executat bombardamente cu avioanele, în Siria, asupra unor obiective în care se află populație civilă. Kremlinul a respins aceste acuzații, susținând că a atacat doar poziții ale teroriștilor. Ipotetic vorbind, SUA ar putea executa un bombardament cu avioane F-18 pictate cu însemne rusești în Siria, susținând însă ulterior că bombardamentul a fost efectuat de ruși.

Foarte interesant este însă faptul că, dintre imaginile postate pe Internet de jurnalistul canadian, cel puțin una este decupată dintr-un videoclip postat pe Internet chiar de Statele Unite, în anul 2013. La acel moment, caporalul Jacob Prescott, de la Baza Beaufort a Infanteriei Marine a SUA, publica acest videoclip care prezenta doar o luptă aeriană simulată a piloților americani. Iar pentru a juca rolul inamicului, unul dintre avioanele F/A -18 era pictat de americani cu însemnele Rusiei.

 

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă