12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUn fost ministru ucrainean obţine azil politic în Cehia

Un fost ministru ucrainean obţine azil politic în Cehia

Autorităţile cehe au anunţat joi că au acordat azil politic fostului ministru ucrainean al Economiei, Bogdan Danilişin, inculpat pentru abuz de putere în Ucraina, relatează AFP, citat de Mediafax.

“Danilişin a obţinut azil politic în Cehia. Nu avem alte comentarii” de făcut, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului ceh al Afacerilor Interne, Pavel Novak.

Mai mulţi aliaţi ai fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, care au fost membri ai Guvernului din care a făcut parte şi Danilişin, sunt vizaţi de anchete pentru abuz de putere, deschise după înfrângrea lui Timoşenko în alegerile prezidenţiale, în februarie 2010, câştigate de Viktor Ianukovici.

Ministru al Economiei de la sfârşitul lui 2007 şi până la începutul lui 2010, Bogan Danilişin a fost inculpat într-un caz vizând “achiziţionarea anumitor mărfuri cu fonduri publice”, potrivit Parchetului ucrainean.

Fostul ministru, care făcea obiectul unui mandat de arestare internaţională, emis de Kiev, în august, a fost arestat în Cehia, anunţa, la sfârşitul lui octombrie, Ministerul ucrainean al Afacerilor Interne.

Acţiunile lui Danilişin au antrenat “cheltuieli ineficiente şi excesive din fonduri publice”, care au determinat o pierdere în valoare de 13,9 milioane de grivne (aproximativ 1,3 milioane de euro) pentru statul ucrainean, potrivit aceleiaşi surse.

Echipa lui Viktor Ianukovici a acuzat, în mai multe rânduri, Guvernul Timoşenko, de deturnare de fonduri şi delapidare.

În schimb, tabăra fostului premier a denunţat persecutări politice.

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă