12.2 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialUn film ce seduce prin lipsa cliseelor - "O femeie drept rasplata"

Un film ce seduce prin lipsa cliseelor – “O femeie drept rasplata”

Cand s-a anuntat ca Martin Scorsese va produce un film regizat de John McNaughton, toata lumea se astepta la un proiect care implica neaparat multa violenta. si, intr-adevar, aceasta nu lipseste din "O femeie drept rasplata". Totusi, productia s-a dovedit a fi mai mult o comedie sentimentala, cu doua staruri masculine pe afis care, desi in roluri atipice, au performante savuroase si o blonda prinsa la mijloc intre ei.

Punctul de interes al acestui film nu sta numai in formidabila performanta a actorilor (cu siguranta este unul dintre cele mai bune roluri ale lui De Niro), cat in capacitatea regizorului de a nu se lasa prada cliseelor si de a amesteca genurile (politist, comedie, romantic). Filmul seduce exact prin aceasta nestatornicie, care face ca imediat ce am crezut ca il stapanim, sa ne scape printre degete pentru a ne surprinde cu o alta intorsatura de situatie. Un amestec care nu a fost usor de realizat, cu tonuri care se schimba permanent si radical. Vedem scene de sex explicit urmate de momente de tensiune, imblanzite apoi de secvente tandre sau amuzante.

Actiunea incepe cu ingredientele unui film de actiune: doua crime, investigatiile aferente, un politist timid (poreclit tocmai de aceea "Mad Dog"), interpretat de Robert de Niro. Personajul locuieste intr-un apartament decorat cu fotografii de la locul diferitelor crime pe care le-a anchetat, imagini realizate cu pasiunea unui om care isi doreste sa fie un artist mai mult decat un politist, dar care si-a ales slujba pentru beneficiile pe care le presupune. Mad Dog este doar un observator in cercul violent in care lucreaza.

Filmul continua pe un ton sentimental odata cu aparitia lui Glory (Uma Thurman), pe care barbatul o primeste ca rasplata, numai pentru o saptamana, din partea mafiotului Frank Milo (Bill Murray). Abil, ironic si inspaimantator de inalt, cu parul uns cu gel si o sclipire ambigua in ochi, Milo este un tip siret, cu veleitati de comediant, care spune pe scena clubului sau de noapte bancuri despre mafioti, pe care de altfel numai mafiotii le pot intelege sau aprecia… Murray joaca foarte convingator rolul unui huligan, cu o voce grava, care face ca si comentariile sale banale sa sune amenintator.

Daca la inceput Mad Dog nu o vrea deloc pe Glory prin preajma, mai apoi isi da seama ca o vrea pentru totdeauna. Numai ca pentru Milo un contract e doar un contract – ca politistul si Glory sa se indragosteasca i se pare nu numai surprinzator, dar chiar scandalos. Aranjamentul sau e dat peste cap. Dar Mad Dog, coplesit de atentia primita din partea femeii, sedus fara sa fi dorit vreo clipa acest lucru, este determinat pentru prima data sa nu piarda cadoul obtinut. Actiunea este un element minor al filmului, care se concentreaza mai mult pe evolutia afectiva a celor trei personaje. Desi tensiunea pluteste in aer, filmul ramane in continuare o comedie, pentru ca regizorul McNaughton nu lasa niciodata povestea sa alunece spre drama, chiar in situatiile cele mai violente. In schimb, privilegiaza aspectele amuzante, mergand chiar spre deriziune.

John McNaughton este cunoscut pentru amestecul sau de fictiune si suprarealism violent din "Henry, portretul unui criminal in serie" (1986).  Un fan al universului sau, Martin Scorsese a fost cel care l-a ajutat in 1993 sa finanteze "O femeie drept rasplata", aducandu-l cu el si pe actorul sau preferat. Numai ca De Niro, care trebuia sa joace initial rolul lui Milo, a insistat sa i se ofere personajul Mad Dog. Iar performanta lui este exceptionala.

O femeie drept rasplata
SUA, 1993
Comedie. 1h 37min.
Regie: John McNaughton.
Cu: Robert De Niro, Uma Thurman, Bill Murray,
David Caruso

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă