10.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialUn erou de razboi a ajuns cersetor

Un erou de razboi a ajuns cersetor

» Are 87 de ani si a luptat pe front, dar decoratiile pe care le poarta cu mandrie in piept nu ii tin nici de foame, nici de sete. Traieste din mila oamenilor, care se lovesc de el in fiecare zi pe strazile municipiului Petrosani. Ca Emil Lupu, mai sunt zeci de veterani care au supravietuit razboiului crunt, dar saracia si bolile ii macina in fiecare zi.

Valea Jiului i-a uitat pe veteranii de razboi care si-au jertfit viata pe campul de lupta. Crucile aliniate in Cimitirul Eroilor strajuiesc somnul de veci al celor cazuti eroic in lupta. Cei care au scapat cu viata se hranesc cu amintiri, pentru ca indemnizatia de veteran este neindestulatoare. Sunt tot mai putini si tot mai saraci. Timpul a cernut nemilos din ei, iar uitarea i-a ingropat de vii pe cei care mai sunt in viata. Din 4.500 de veterani cati erau in 1992, acum mai sunt 127, iar multi traiesc doar din indemnizatia de veteran, adica maximum 300 de lei pentru cei decorati cu Virtutea Militara. Emil Lupu are 87 de ani si a ajuns sa cerseasca pe strazi ca sa nu moara de foame, impreuna cu fiica lui. "Am 87 de ani, sunt nascut in ’21, 18 decembrie. Fata mea e la spital, a dat masina peste ea pe strada", ne povesteste cu greutate batranul. Nu aude bine, dar le multumeste celor care se milostivesc de el, iar din cand in cand ofteaza din tot sufletul. Isi poarta cu mandrie decoratiile si ne arata locul unde glontul l-a strapuns in al doilea razboi mondial.

Nu este singurul, iar autoritatile nu le respecta nici macar drepturile legale ale celor care au scris istoria. In ciuda legilor favorabile, eroii nu au gratuitati pe transport, nu beneficiaza de bilete de odihna si tratament, iar in Petrila sunt obligati sa plateacsa impozit pe teren. "Numai localnici, care au participat direct au fost 2.000, dar dupa 1945-1946, au venit foarte multi in zona, unii cu domiciliu fortat. In 1992-1993, erau 4.500 de fosti luptatori, acum, in toata Valea Jiului mai sunt 127 in viata. Cel mai tanar are 86 de ani, iar cel mai in varsta implineste in decembrie 100 de ani. Sunt cateva exceptii de veterani de razboi care au un venit mai indestulator, dar sunt care traiesc doar din indemnizatie. Noi nu cersim. Nu cerem decat sprijinul si sa ne lase sa ne traim viata asta pe care o ducem", spune Gheorghe Antonie, presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi Petrosani.

 

Nici vaduvele lor nu au o soarta mai buna, iar indemnizatia este prea mica pentru nevoile de zi cu zi. "Uitati-va cat am", arata o vaduva cuponul de pensie, pe care este trecuta suma de 92 de lei, iar dupa recalculare putin peste 200 de lei. Din acesti bani isi plateste intretinerea, pentru ca de medicamente nu mai poate fi vorba. Pe eroi, lumea i-a uitat, dar nici autoritatile nu par mai saritoare. Cu decoratiile in piept, obtinute in urma luptelor grele, sunt scosi la inaintare in zi de sarbatoare. Apoi, sunt trecuti din nou in uitare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă