13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUn divorţ elegant poate justifica spulberarea cotei unice

Un divorţ elegant poate justifica spulberarea cotei unice

În vreme ce pentru liberali cota unică este probabil una dintre puţinele promisiuni date propriului electorat pe care şi-au respectat-o, pentru social-democraţi ea poate fi o ţintă încărcată de semnificaţii populiste, lesne de spulberat.

Spulberarea cotei unice este noua ame­ninţare care pluteşte, undeva, în aerul ra­refiat al economiei noastre de piaţă. Ana­liştii economici şi presa contemplă în aces­te zile perspectiva creşterii impozitului pe profitul fir­melor şi pe veniturile ro­mânilor de la 16%, cât este în prezent, la 22%, în­ce­pând de anul viitor. Schim­barea, dacă s-ar petrece, ar veni însoţită de o re­du­cere minoră, cu numai 2%, a cotei taxei pe valoarea adăugată (TVA).

Autorităţile au transmis me­saje confuze, consolidând ceea ce eco­nomistul şef al ING Bank România, Vlad Muscalu, numeşte „un climat fiscal ne­clar“. Există însă şi unele certitudini: nu avem până la această oră un proiect al bu­getului de stat pentru anul viitor şi, mai îngrijorător, în primele nouă luni în­ca­să­rile statului s-au situat sub aşteptări. Po­liticienii au veştejit zvonul potrivit căruia s-ar pregăti o majorare de taxe, însă au admis că Ministerul Finanţelor studiază de zor mai multe scenarii capabile să ma­joreze încasările bugetului statului. Să ne reamintim că 2014 este un an electoral.

Tocmai în această chestiune a filosofiei fis­cale diferite s-ar putea ascunde chiar sâm­burele discordiei fatale între aliaţii vre­mel­nic la putere astăzi. În vreme ce pentru li­berali cota unică este probabil una dintre puţinele promisiuni date propriului elec­torat pe care şi-au respectat-o, pentru so­cial-democraţi ea poate fi o ţintă încărcată de semnificaţii populiste, lesne de spul­be­rat.

Citeşte continuarea articolului în Revista 22.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă