12.7 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialUn deputat PC propune ca Muzeul Literaturii Române să fie găzduit la...

Un deputat PC propune ca Muzeul Literaturii Române să fie găzduit la Palatul Parlamentului

Deputatul PC Ovidiu Raeţchi a adresat o scrisoare deschisă preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu şi Valeriu Zgonea, făcând un apel conducerii celor două Camere pentru a se lua în calcul găzduirea Muzeului Literaturii Române în cadrul Palatului Parlamentului.

"Aşa cum am aflat cu toţii în ultimele săptămâni, Muzeul Literaturii Române – un important edificiu cultural care gazduieşte valori patrimoniale remarcabile – se află astazi într-o situatie extrem de dificilă, fiind în iminenţa evacuării. Alternativele oferite până în acest moment în vederea mutării sunt simple improvizaţii care nu pot asigura decât depozitarea improprie, elementele de expunere pentru marele public fiind mult mai greu de asigurat", menţionează deputatul în scrisoarea deschisă transmisă vineri.

Ovidiu Raeţchi precizează că, "în contrast cu lipsa de spaţiu cu care se confruntă o instituţie culturală atât de importantă", Parlamentul Romaniei beneficiază de un sediu de mari dimensiuni, departe de a fi folosit la întreaga sa capacitate. "Există în Palatul Parlamentului, domnilor preşedinti, chiar spaţii cu caracter muzeografic unde valoarea exponatelor nu este direct proporţională cu zonele generoase de expunere", adaugă el.

"În aceste condiţii, fac un apel către dumneavoastră şi Birourile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru a lua în calcul găzduirea Muzeului Literaturii Române în cadrul Palatului Parlamentului. Ar fi o onoare pe care cultura română o face forului legislativ, nu o mană de ajutor întinsă acesteia. În plus, ar fi o excelentă ocazie, îndelung amânată, de a aduce publicul mai aproape de Parlament", arată deputatul în scrisoarea deschisă.

Tezaurul din Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) se va muta în incinta Casei Presei din Bucureşti, după ce primarul general, Sorin Oprescu, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au evaluat mai multe imobile. 

Clădirea în care şi-a desfăşurat activitatea Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) a fost retrocedată, iar proprietarul a somat muzeul în privinţa întreruperii activităţii.

Cele mai citite

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Rusia avertizează Franța că-i va ataca eventualele trupe trimise în Ucraina

Rusia a avertizat miercuri Franţa că, dacă preşedintele Emmanuel Macron va trimite trupe în Ucraina, atunci acestea vor fi văzute ca ţinte legitime de...
Ultima oră
Pe aceeași temă