22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialUn ceh a mostenit zece castele

Un ceh a mostenit zece castele

Descendentul unei vechi familii nobiliare din Boemia a deschis pentru public un castel din Praga, parte a celebrulului complex Hrad, pe care l-a mostenit, impreuna cu alte noua palate.
William Lobkowicz nu stie exact numarul de incaperi din castelul confiscat in 1948, impreuna cu toate celelalte proprietati ale familiei. A avut nevoie de 14 luni si o echipa de o suta de specialisti pentru a restaura cladirea care a fost folosita multa vreme ca anexa a Muzeului National.
In 1990, dupa "Revolutia de catifea", in Cehia a inceput restituirea proprietatilor. Dupa procese indelungate, William Lobkowicz a recuperat zece castele cu terenurile aferente, ca si opere de arta, carti si arme care au apartinut familiei sale. Licentiat la Harvard in istoria artei europene, William Lobkowicz stie povestea fiecarei piese din "colectia princiara", care include mai multe portrete ale stramosilor sai, doua peisaje de Canaletto, o "Infanta" a lui Velazquez, o pictura semnata de Brueghel si una de Cranach. O valoare aparte o au manuscrisele a trei simfonii pe care Beethoven i le-a dedicat lui Joseph Franz Maximilian Lobkowicz (1772-1816), unul dintre cei mai mari mecena ai familiei nobiliare.
Colectia a fost expusa initial la Nelahozeves, unul dintre cele patru castele pe care William Lobkowicz le-a pastrat. Celelalte au fost vandute pentru a finanta lucrarile de restaurare si afacerile familiei. Castelul Lobkowicz, situat in inima fortaretei din capitala ceha, intr-o zona foarte frecventata de turisti, este un loc mai potrivit pentru o colectie atat de impresionanta.
Desi este proprietar de castele, William Lobkowicz prefera sa locuiasca impreuna cu sotia si cei trei copii in confortul modern oferit de un apartament din Praga.

Cele mai citite

Romgaz a încheiat un contract de creditare în valoare de 150.000 de milioane de euro

Linia de creditare este deschisă pentru 3 ani și va acoperi nevoile de capital de lucru ale Romgaz Romgaz a notificat investitorii de pe bursă...

Wirtz Show! Ce record a stabilit germanul la debutul în Champions League

Florian Wirtz a făcut senzație la debutul său în Liga Campionilor, stabilind un record impresionant. Bayer Leverkusen a debutat în noul format al Ligii Campionilor...

Dialog satiric, partidul Piraților – Academia Catavencu

– Frumos te-ai mai potcovit, prietene! Cum ai făcut rost de piciorul de lemn? – Într-o luptă cu olandezii care nu voiau să mă...
Ultima oră
Pe aceeași temă