26.8 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialUn altfel de vot. Pentru "70%"

Un altfel de vot. Pentru “70%”

La romani, partidul si ideologia nu se prea intalnesc. Ne aflam intr-o criza generala de imagine si de consistenta a clasei politice, cu dezacorduri in a face politica, adevarat manelism politic. Instabilitatea, prostia, nemultumirea, nesimtirea, agitatia, minciuna, ticalosia, promisiunea, lacomia au dus la anormalitate politica, la marasm politic. Cei care s-au temut de "322" au dat de tac-su, de "324". Nu o data, majoritatea "70%" care a ignorat ultimele prezentari la urne a fost jignita de candidati sau de alesi care n-ar accepta nici in ruptul capului micsorarea ochiurilor navodului, destinat "pestilor mari". Boicotul, fronda, maraiala pot fi transformate in atitudine. O majoritate de 70% nu poate ramane muta, adevarata turma de oi. Nu mai poate sa stea "dupa perdele". Doar cartirea nu ajuta. Desigur, ni se va spune ca cei nemultumiti de clasa politica au la indemana "votul alb", un fel de nemultumire fata de oferta candidatului.

 

In locul acestuia se poate impune insa un vot alternativ, macar ca exercitiu democratic. Ca un strigat de protest al electoratului considerat anesteziat. O alternativa chiar si la votul obligatoriu, daca i-ar veni cuiva ideea sa-l adopte. Ar fi vorba de alegeri "sepa-rate", pe care sa si le organizeze singuri cei care nu participa la votul oficial. Cei 70% din alegatori care nu s-au prezentat la vot sa-si aleaga candidatii lor. O par-ticipare activa la procesul politico-administrativ, ca o consultare. Un astfel de vot ar permite celor care n-au alternativa sa se manifeste, sa dovedeasca faptul ca si ei vor ceva. Sa nu se mai vorbeasca ca a fost "greva electorala". Ar putea cineva sa nu ia in seama un vot cu participare de 70%, chiar daca nu este "oficial", ci alternativ? Imposibil. Zece milioane de romani n-or sa mai fie acuzati de lehamite.

Daca "candidatii" nu sunt cunoscuti, vor deveni. Incet-incet se cristalizeaza si "vocile" care pot deveni active, chiar incomode. In "70%" ar putea sa intre cei care vor sa faca efortul – cat de mic – sa prognozeze cum ar trebui sa arate cei pe care ar dori sa-i propulseze in frunte. "70%" si-ar alege lideri noi, sa-i evite pe baronii si baronetii de toate felurile. "70%" pot dovedi ca nu toti politicienii "sunt la fel". Sa dezbata motivatia votului. "70%" si-ar alege singuri elitele. O refacere pe baze sanatoase a societatii romanesti. Cei frustrati din cauza manipularii s-ar putea ridica impotriva impotentei sociale, nu printr-o noua revolutie, ci printr-un astfel de vot alternativ. Nu e nevoie de o revolutie, ci doar de o demonstratie ca se poate alcatui o Adunare Constituanta din valori autentice.

Fiecare "70%" il poate cauta pe cel din apropierea lui, cu care comunica si pe care il considera un om minunat. Nu-i nevoie de manifestari sau mitinguri uriase, ci doar de comunicare intre "70%", organizarea si cristalizarea unor opinii comune. Am putea asista la o campanie electorala animata. Un "70%" alternativ ar fi o victorie zdrobitoare. Imediat dupa parteneriatul PDL-PSD, dl presedinte Basescu a lasat sa se inteleaga ca daca acest guvern "reformist" va esua, vinovat va fi poporul "care a votat" si l-a impins la compromis. De ce sa fie vinovat poporul, atata vreme cat romanii nu mai cred in utilitatea unor astfel de oameni politici? Votul alternativ ar putea fi realizat chiar prin organizarea unor centre de vot, dar si electronic, prin internet, telefon, posta. Ar putea fi atrasi si romanii din exterior prin votul electronic. Ideea cu "70%" s-a cristalizat la investirea guvernului "reformist", cand s-a cantat "Desteapta-te, romane".

 

Daca imnul nostru nu poate sa devina fond sonor in cabina de vot, atunci cei "70%", care spera intr-o schimbare, isi pot organiza singuri votul. Pot dovedi ca ei sunt nucleul dur al electoratului. Un fel de plebiscit al "majoritatii tacute", pentru ca motivatia acesteia este cu totul alta. "70%" s-ar putea impune asa cum CDR a castigat puterea in 1996, beneficiind de un blocaj media cvasitotal. Media o sa-i caute singura pe "70%" cand acestia se vor organiza. Propunerea are valabilitate daca absenteismul devine activ si nu ramane absenteism pur si simplu, apatie, lehamite (mai curand induse). Chiar daca nu s-ar ajunge la vot alternativ, benefice ar fi si discutiile pe un forum "70%". Daca s-ar reusi ca dezbaterile sa devina interesante, si tot ar fi un castig. Dezbaterile "70%" ar putea scoate la lumina valori ce pot deveni alternative la urmatorul scrutin. Miscarea "70%" ar putea stopa marea degringolada a Romaniei. O miscare antisistem ar veghea cui i se dau chibriturile pe mana.

Numai asa ar putea sa apara acei "cineva" ca alternative la clasa politica de astazi. Cel mai mare beneficiu: aparitia unor noi lideri si dovada ca valorile nu pot fi suprimate. Daca votul alternativ functioneaza, abia atunci "vocile" 70% pot constitui un nou partid, cu atitudine politica coerenta, care sa se angajeze in alegerile oficiale. Cei "70%" – "majoritatea tacuta", "poporul", "indivizii", "cetatenii", "populatia" (li s-a zis chiar si ignoranti) – ar putea cu adevarat sa devina "alegatorii". Miscarea "70%" ar putea transforma "populatia" in societate activa. Or fi europarlamentarele miza mica, dar experimentul "70%", victorios, ar fi o repetitie pentru prezidentiale, apoi pentru parlamentarele din 2014. Zece milioane de alegatori si-ar recapata demnitatea. "Joaca" de-a alegerile alternative ar putea cristaliza politica adevarata. Daca nici "70%" nu se pot coagula, atunci inseamna ca stupizenia, lenea, indiferenta chiar ne definesc ca pe o "populatie" si se instaleaza somnul natiunii.

Cele mai citite

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

Astronauții dezvăluie ce miros unic are spațiul cosmic

După ce se întorc din ieșirile în spațiu astronauții simt în mod regulat un miros unic atunci când își scot căștile, iar colegii lor...

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica

Cea mai valoroasă companie din România este Hidroelectrica, indică un studiu realizat de Visual Capitalist și preluat de site-ul termene.ro. Studiul prezintă cele mai valoroase...
Ultima oră
Pe aceeași temă