22.9 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăSpecialUN ALTFEL DE CALENDAR

UN ALTFEL DE CALENDAR

21 februarie 1903

 

Se naste Anaïs Nin (d: 14 ianuarie 1977), una dintre primele autoare de proza erotica, renumita in special datorita publicarii jurnalelor, in care aceasta isi descrie mai bine de 60 de ani din viata ei. Este de asemenea renumita si pentru relatia de ani de zile cu Henry Miller, cu care a ramas prietena pana la batranete.

22 februarie 1976

 

Fosta membra a grupului "The Supremes", Florence Ballard, moare, la doar 32 de ani. In ciuda faptului ca a fost membra primului grup format din trei soliste si a avut zece melodii care au dominat topurile in anii ’60, ultimii ani de viata Ballard a trait din ajutoarele de la stat, dupa ce in 1971 a pierdut un proces impotriva companiei "Motown Records", fiind nevoita sa plateasca acesteia 8,7 milioane dolari.

23 februarie 1917 

 

Angajatii unei fabrici de textile din Petrograd intra in greva, imediat revolta cuprinzand intreg orasul. Multi dintre militarii trimisi sa inabuse greva au refuzat sa-si indeplineasca ordinele, alaturandu-se manifestantilor. Revolutia din februarie a fost prima etapa a revolutiei ruse din 1917, care s-a incheiat cu abdicarea tarului Nicolae al II-lea, colapsul Rusiei imperiale si cu incheierea dinastiei Romanovilor.

24 februarie 

 

Pe intreg teritoriul Romaniei este celebrata ziua in care "Dragobetele saruta fetele" (sau Ziua indragostitilor, Cap de primavara, ori Logodnicul pasarilor), sarbatoarea romaneasca a dragostei sau, daca preferati, varianta autohtona a lui "Valentine’s day". Anul "lansarii" sarbatorii nu se cunoaste.

25 februarie 1941

 

La aceasta data, in Olanda a fost organizata o greva generala, ca o reactie la masurile si activitatile pe care nazistii le intreprindeau impotriva evreilor. "Revolta din februarie 1941" a fost prima actiune desfasurata impotriva tratamentelor aplicate de nazisti evreilor, dar si prima initiata de cetateni non-evrei.

26 februarie 1993 

 

Este atacat, pentru prima data, World Trade Center, "bomba-masina" fiind fabricata de specialistul Al-Qaeda, Ramzi Yousef, si amplasata la subsolul primului turn al complexului. In urma exploziei au fost ucise sase persoane si s-au inregistrat circa o mie de raniti. Turnurile gemene au fost distruse la 11 septembrie 2001.

27 februarie 1974 

 

Apare primul numar din "People Magazine", in prezent una dintre cele mai apreciate reviste din lume, cu un tiraj de 3,75 milioane de exemplare si incasari ce depasesc un miliard de dolari. Se numara in "top 5" al celor mai citite reviste, iar in 2005 a fost votata "Revista anului", luandu-se in calcul calitatea articolelor, a difuzarii si a reclamei.

Cele mai citite

FOTO. Un tânăr a murit și mai mulți copii au fost răniți, într-un accident între un autocar și un autoturism. Planul roșu, activat

Autorităţile din Vâlcea au activat, în această dimineaţă, Planul roşu după ce un autocar plin cu copii s-a izbit de un autoturism, răsturnându-se pe...

Edward Iordănescu spune că echipa națională este pregătită pentru EURO 2024. “Am convingerea că suntem gata de luptă!”

Edward Iordănescu, selecționerul "tricolorilor", a transmis că echipa este pregătită pentru meciul de debut și pentru Campionatul European. România va întâlni echipa Ucrainei, luni, la...

Sute de mii de oameni sunt în stradă în Franța împotriva ascensiunii extremei drepte la alegerile europarlamentare

UPDATE: Sunt violențe între manifestanți și polițiști la Paris după ce un agent al forțelor de ordine a smuls un steag al unuia dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă