17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUN ALTFEL DE CALENDAR

UN ALTFEL DE CALENDAR

7 februarie 1935

Stroe si Vasilache, celebrul cuplu de comici, prezinta in premiera "Bing Bang" – primul film sonor realizat la Bucuresti cu o aparatura construita de inginerul roman Argani. Nicolae Stroe (1905-1990) si Vasile Vasilache (1907-1944) au participat la prima emisiune "Ora vesela" transmisa la Radio Bucuresti pe data de 9 ianuarie 1929. Grupul s-a desfiintat dupa moartea lui Vasile Vasilache in bombardamentul din Bucuresti din 4 aprilie 1944. Nicolae Stroe a continuat solo transmiterea "live", ani in sir, a emisiunii "Ora vesela", care incepea cu refrenul: Alo, alo, aici e Stroe (si Vasilache),/si roaga sa-i dati voie,/O clipa sa va-nveseleasca,/Sa glumeasca,/Iar cu Voi"…

 

8 februarie 2003 

Bagdadul preda inspectorilor ONU documentele referitoare la programele de armament nuclear si biochimic de pe teritoriul Irakului.

 

9 februarie 1945 

 

Se promulga Legea pentru epurarea presei, care prevedea sanctionarea cu admonestare scrisa, suspendarea activitatii intre 6 luni si 5 ani si interzicerea definitiva de a lucra in presa pentru acei ziaristi, publicisti si colaboratori ai presei care inainte de 23 august 1944 s-au pus in slujba hitlerismului sau a fascismului, au fost stipendati de catre puterile Axei pentru propaganda in favoarea politicii lor, au indemnat la acte de teroare, schingiuiri si omoruri.

 

10 februarie 1355 

Regele Ludovic I al Ungariei confirma intelegerea cu Nicolae Alexandru (1352 – 1364), fiul lui Basarab I, care in schimbul unor garantii de securitate, a acceptat suzeranitatea regala maghiara asupra Valahiei Transalpine ("Tara Romaneasca").

 

11 februarie 1929 

Ia fiinta statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran.  Papa Pius al XI-lea semneaza cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul italian acorda Vaticanului proprietatea exclusiva si jurisdictia suverana asupra unui cartier din N-V Romei, in schimbul recunoasterii de catre Papa a guvernului fascist.

 

12 februarie 2000 

A avut loc, la Bucuresti, reuniunea statelor membre ale Pactului de Stabilitate din Europa de Sud-Est, la nivelul sefilor de state si de guverne, la finele careia a fost semnata Carta relatiilor de buna vecinatate, stabilitate, securitate si cooperare in Europa de Sud-Est.

 

13 februarie 1853 

Medicul si ortopedul francez Charles Gabriel Pravaz (1791 – 1855) a inventat seringa. Desi in paralel la acelasi rezultat a ajuns si Alexander Wood, inventia i-a fost atribuita doctorului Pravaz ajutat de Louis-Jules Béhier. Pravaz a inventat si acul hipodermic, iar seringa cu piston a folosit-o pentru injectiile intravenoase cu substante anticoagulante in cazul anevrismelor.

Cele mai citite

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

FC Barcelona și-a „betonat” poziția secundă în Spania, după victoria cu „lanterna roșie” Almeria

FC Barcelona și-a consolidat poziția secundă în La Liga, după ce s-a impus cu scorul de 2-0 în deplasarea de la Almeria, în etapa...

Misterul surdității lui Bethoven se dezvăluie

Se spune că marile genii ale umanității ard rapid! Creează opere monumentale și se sting devreme. Despre viața și simfoniile lui Beethoven s-au scris...
Ultima oră
Pe aceeași temă