17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUn altfel de calendar

Un altfel de calendar

31 ianuarie 1955

 

Se naste la Campia Turzii Virginia Ruzici, una din cele mai mari jucatoare profesioniste de tenis a Romaniei si a lumii la acea vreme. Performantele sale incep din anul 1975, ea castigand de-a lungul carierei sale 15 mari titluri la individual, inclusiv Marele Slem, in 1978, cand, la Openul Frantei, a ajuns in finala cu Jausovec pe care a invins-o cu 6-2, 6-2. S-a retras din competitii in 1987.

1 februarie 1990

 

Gabriel Liiceanu infiinteaza la Bucuresti, pe scheletul fostei Edituri Politice, editura Humanitas, care devine o editura de prestigiu, fiind adesea etichetata ca editura "oamenilor cultivati". In debutul activitatii sale si-a castigat cititorii prin tiparirea a serii intregi de lucrari ale unor scriitori romani din exil: Emil Cioran, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, Virgil Ierunca, Monica Lovinescu, Paul Goma.  

2 februarie 1928

 

Apare, la Bucuresti, revista "Bilete de papagal", sub directia poetului Tudor Arghezi.  Sub acest generic, Arghezi publica indeosebi pamflete destul de incomode, pentru care e cercetat de politie. La 30 septembrie 1943, apare inspiratul pamflet "Baroane", in care il ataca pe ambasadorul german von Kilinger. Ziarul e confiscat, iar scriitorul inchis la Bucuresti, ulterior mutat in lagarul de la Tg. Jiu, de unde este eliberat in 1944.

3 februarie 1994

 

Este lansata naveta spatiala "Discovery", pentru o misiune de opt zile. La bord s–a aflat cosmonautul Serghei Krikaliov, alaturi de alti 5 astronauti americani. A fost prima misiune comuna americano–rusa din 1975, cand a avut loc istorica intalnire in cosmos dintre statia americana "Apollo" si cea sovietica "Soiuz"

4 februarie 1934

 

Echipajul roman de bob de doua persoane (Al. Frim si V. Dumitrescu) cucereste titlul de campion mondial, la Engelberg, Elvetia. Pentru rezultatele obtinute, sportivilor li s-a decernat "Premiul national pentru sport".

5 februarie 1597

 

Impreuna cu alti 25 de crestini a fost ucis, la Nagasaki, Paul Miki (n: 1565, Kyoto, Japonia), fost calugar iezuit si martir, unul din sfintii patroni ai Japoniei, care a participat la raspandirea Crestinismului in Japonia dupa Franz Xaver. Acesti 24 primi martiri crestini din Japonia  au fost beatificati in 1627 de Papa Urban VIII, si au fost sanctificati in 1862 de Papa Pius IX, dupa reintroducerea catolicismului in Japonia.

6 februarie 1991

 

Ministerul Roman de Externe da o declaratie prin care propunea desfiintarea, pana la mijlocul anului 1991, a tuturor structurilor militare ale Tratatului de la Varsovia. Toate statele membre ale pactului cerusera acelasi lucru. La 1 iulie 1991, la Praga, a fost semnat Protocolul de incetare a valabilitatii Tratatului de la Varsovia (incheiat la 15 mai 1955).

Cele mai citite

Iohannis a numit-o pe Monica-Cecilia Sitaru ambasadoarea României în 11 țări africane

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 17 mai 2024, un decret prin care Monica-Cecilia Sitaru, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica...

Elisabeta Lipă: “Generaţia de Aur înseamnă pentru mine un model”

Președinta Agenției Naționale pentru Sport, Elisabeta Lipă, a declarat vineri, la stadionul Arcul de Triumf, că Generația de Aur a fotbalului românesc ar trebui...

Expoziţia „Jandarmeria Română 1850 – 2020” va putea fi vizitată la sediul Muzeului Judeţean Teleorman

Muzeul Național de Istorie a României, în parteneriat cu Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Muzeul Județean Teleorman,...
Ultima oră
Pe aceeași temă