17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUn altfel de calendar

Un altfel de calendar

17 ianuarie 1998
Presedintele american Bill Clinton, acuzat de hartuire sexuala de catre Paula Jones, este audiat sub juramant timp de cinci ore. Este pentru prima data in istoria SUA cand un presedinte in exercitiu depune marturie in calitate de acuzat, in cadrul unei proceduri judiciare.

18  ianuarie 1999
Are loc inaugurarea, la Bucuresti, a Centrului de Formare Diplomatica si Relatii Internationale (CFDRI). In cuvantul de deschidere, ministrul de externe de la acea data, Andrei Plesu, a precizat ca scoala este menita "sa produca diplomati eficienti, functionari al caror singur partid este Romania, dupa cum spunea un diplomat inainte de razboi".

19  ianuarie 1999
Are loc o noua Greva a minerilor din Valea Jiului. Dupa fortarea barajului din Defileul Jiului, minerii intra in Targu Jiu. Armata avertizeaza ca va interveni "daca fortele de ordine nu ar reusi sa controleze situatia". Presedintele Constantinescu anunta ca autoritatile sunt hotarate sa impiedice repetarea descinderilor minerilor in Capitala din 1990 si 1991. Minerii refuza sa negocieze cu o comisie guvernamentala desemnata in acest sens.

20 ianuarie 1969
Primul pulsar (stele care se rotesc, formate din neutroni si observabile ca surse de radiatie electromagnetica) este descoperit in Crab Nebula.

21 ianuarie 2001
Jutta Kleinschmidt (n: 29 august 1962 in Köln), este prima femeie care ocupa locul intai la Raliul Paris-Dakar. Ea a studiat Fizica la Politehnica din Isny, dupa care a lucrat ca Inginer la concernul BMW. In 1988 a concurat pentru prima oara la Rallye Paris-Dakar pe o motocicleta BMW, in 2001 a ajuns pe primul loc pe un Mitsubishi, in 2005 a concurat iarasi pe un VW Tuareg, iar in 2007 s-a pregatit pentru a concura pe un BMW X3CC.

22 ianuarie 1980
Andrei Saharov (21 mai 1921 – 14 decembrie 1989), fizician specializat in fizica nucleara, de nationalitate sovietica, militant si reformator pentru drepturile omului, este arestat la Moscova si trimis cu domiciliul fortat la Gorki, pana in 1986, cand este eliberat de catre Gorbaciov. S-a opus cursei inarmarilor nucleare, a protestat impotriva trimiterii tancurilor sovietice impotriva Primaverii de la Praga (21 august 1968), iar in 1970 a fost cofondator al Comitetului pentru Drepturile Omului de la Moscova. In 1975 i se acorda Premiul Nobel pentru Pace.

23 ianuarie 1981
Municipiul Bucuresti inglobeaza, alaturi de cele sase sectoare administrative, si Sectorul Agricol Ilfov. Acest nou sector al Capitalei, alcatuit din 38 de comune si orasul Buftea, a fost transformat (24 septembrie 1996) in judet, cu resedinta in Bucuresti.

Cele mai citite

Cristiano Ronaldo le-a luat fața lui Messi și Mbappe! CR7 este cel mai bine plătit sportiv al planetei

Pentru a patra oară în carieră, Cristiano Ronaldo ocupă primul loc în clasamentul celor mai bine plătiţi sportivi ai planetei, stabilit de revista economică...

AUDIO. Dan Podaru propune construirea de campusuri pentru preșcolari și elevi în sectorul 1

Candidatul Partidului Ecologist Român (PER) la funcția de primar al sectorului 1, Dan Podaru, propune construirea unor campusuri cu grădinițe, școli, afterschool-uri și spații...

Bistrița: Un traficant de droguri este acuzat că a violat o minoră

La data de 16 mai 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Bistrița Năsăud au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă