17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUn altfel de calendar

Un altfel de calendar

La Brasov au avut loc manifestatiile spontane ale muncitorilor de la uzinele "Roman" impotriva regimului ceausist, manifestatii la care s-a alaturat o mare parte din populatia orasului. In 1990, la Brasov, s-a desfasurat o demonstratie de proportii cu prilejul aniversarii a trei ani de la revolta anticomunista a muncitorilor si locuitorilor din Brasov. In frunte cu membrii Asociatiei "15 noiembrie", demonstrantii au parcurs vechiul traseu al manifestatiei din 1987.

Este proclamata solemn de catre ONU, la initiativa UNESCO, Ziua Internationala a Tolerantei, care are ca scop promovarea tolerantei si non-violentei prin intermediul programelor si institutiilor din domeniile sociale, educatie, cultura. Ideea de baza este ca toleranta nu reprezinta doar o eticheta festiva, dar si o maniera a cotidianului, reliefata de pozitia unui individ sau a unui grup de indivizi fata de libertatea altuia.

Se infiinteaza la Galati scoala Flotilei, care a reprezentat in contextul cresterii rolului flotei militare si civile, primul pas spre institutionalizarea unor forme adecvate de formare a cadrelor pentru marina. Ideea nasterii unei scoli superioare de profil a fost materializata in 1909 prin infiintarea scolii Navale Superioare, la Constanta. In 1973, a luat nastere Institutul de Marina "Mircea cel Batran" care, in 1990, se transforma in Academia Navala "Mircea cel Batran", institutie destinata pregatirii si perfectionarii ofiterilor ingineri pentru Fortele Navale si Marina Comerciala.

In sedinta Consiliului Comunal al orasului Bucuresti a fost discutata si aprobata noua stema a Capitalei, avand ca ele-ment principal imaginea Sfantului Dimitrie, care devenise patronului orasului, dupa aducerea si depunerea la Mitropolie a moastelor Sfantului Dimitrie Basarabov.

Prima atestare documentara a Castelului Bran, prin actul emis de Ludovic I de Anjou (1342 – 1382), prin care brasovenii primeau privilegiul de a construi Cetatea "cu munca si cheltuiala lor proprie".

La Conferinta internationala de la Lausanne, in problema stramtorilor Bosfor si Dardanele, se discuta si se semneaza tratatul de pace cu Turcia, care recunostea drepturile Romaniei asupra insulei Ada-Kaleh. Insula nu mai exista, fiind inundata la construirea barajului Portile de Fier.

Aceasta zi este declarata drept Zi mondiala a televiziunii, marcand data la care a avut loc la ONU primul Forum Mondial al Televiziunii. Statele au fost invitate sa sarbatoreasca aceasta zi prin incurajarea schimburilor globale de programe de televiziune despre subiecte precum pacea, securitatea, dezvoltarea economica, sociala si culturala.

Cele mai citite

Zona din fața casei – amenajări necesare pentru a completa estetic și funcțional spațiul

În fața casei tale, există o zonă care poate fi un spațiu deosebit pentru a-ți...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Ben Affleck și Jennifer Lopez o iau pe drumuri separate? “Au probleme în căsnicie”

Ben Affleck și Jennifer Lopez au probleme în căsnicie, susține o persoană din interior. Cei doi locuiesc în case separate. Cu toate acestea, verighetele...
Ultima oră
Pe aceeași temă