7.4 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSpecialUmbra tovarășei Ceaușescu peste Academia Română | OPINIE

Umbra tovarășei Ceaușescu peste Academia Română | OPINIE

Tovarășa Elena Ceaușescu n-a fost niciodată membră a Academiei Române. Cel puțin așa pare dacă te uiți pe site-ul oficial al acestei instituții. După modelul inaugurat de istoricii staliniști – care-i decupau din fotografii pe tovarășii împușcați – , onorabila instituție a scos-o pe Elena Ceaușescu din lista oficială a membrilor Academiei Române din 1866 până în prezent. Explicația (neoficială) ar fi că ea a fost exclusă din Academie după 1990, dar asta nu șterge faptul că a fost primită, în 1974, în această instituție. 

Pare o întâmplare măruntă, dar mi se pare a fi relevantă pentru ceea ce a ajuns acum Academia Română. Este instituția care-l găzduiește pe fostul șef al Securității, Iulian Vlad, când lansează cărți în care se face apologia celui mai cumplit instrument de represiune al regimului comunist. Instituția la a cărei aniversare vorbește un condamnat penal, Liviu Dragnea.

Instituția ai cărei membri au preluat limbajul PSD/propagandei rusești și au sugerat – într-un apel semnat de 84 de academicieni, mai mult de jumătate din membrii acestui for – că manifestațiile din iarnă au destabilizat țara. 

Academia Română primește de la buget, în 2017, 386 milioane de lei. Acești bani se adaugă la o avere impresionantă: imobile, mii de hectare de terenuri agricole, pășuni și păduri. În 1948, instituția deținea, din donații, 8.553 hectare de teren agricol, 21.460 hectare de pădure şi 12.000 hectare de păşune alpină. Pe site‑ul Academiei Române nu se găsește însă absolut nicio informație legată de proprietățile, gestionarea lor și sursele de venit ale instituției. 

Dacă accesezi acest site, citești însă că Academia este „cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României“. Nu contest dreptul nimănui de a-și închipui că este „cel mai înalt for“. Sentimentul meu este că instituția s-a rupt complet de dezbaterile din societate și a rămas încremenită în națio­nalism-ceaușismul de la sfârșitul deceniului 80. În anul 2017, Academia propune ca absolvenții de facultate care emigrează să returneze statului român contravaloarea studiilor.

Este ideea lui Nicolae Ceaușescu, prin care acesta dorea să-i pedepsească pe cei care doreau să „fugă în străinătate“. 
Pe banii ei, Academia Română n-are decât să facă propagandă PSD-ului. Și ar avea resurse, dacă ar administra eficient uriașele domenii pe care le are. Însă mi se pare cam mult să finanțăm cu 87 milioane de euro o instituție care organizează sesiuni solemne la care vorbește condamnatul Dragnea. O școală amărâtă, dintr-un colț uitat de țară, să fi reparat cu acești bani, și cred că îi cheltuiam infinit mai bine pentru societate.  

 

Cele mai citite

Palestina: Mahmoud Abbas a acceptat demisia guvernului lui Mohammed Shtayyeh

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a acceptat luni demisia guvernului premierului Mohammed Shtayyeh, a anunţat preşedinţia într-un comunicat, relatează AFP, preluat de agerpres.ro. "Preşedintele a...

Doi cetățeni români au murit în incendiul din Valencia

Doi cetăţeni români au murit în incendiul din Valencia, a informat, marţi, Ministerul Afacerilor Externe, potrivit agerpres.ro. Aceştia fuseseră, iniţial, declaraţi dispăruţi. MAE precizează că familia...

Cel mai sensibil subiect al reuniunii lui Macron, la care a participat Iohannis. Ce țări NATO ar putea trimite trupe în Ucraina

Cel mai sensibil subiect care s-a discutat la reuniunea de la Paris, din data de 26 februarie 2024, organizată de președintele Emmanuel Macron, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă