19.7 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSpecialUmbra lui Marx la Chemnitz

Umbra lui Marx la Chemnitz

Desi comunismul a sucombat, Karl Marx rezista, imortalizat in bronz, in orasul german Chemnitz. Unii ar vrea chiar sa-i "cloneze" statuia pentru a o expune in Vest.
Edilii din Chemnitz (rebotezat Karl-Marx-Stadt pe vremea Republicii Democrate Germane) tin la trecutul comunist al orasului. Intre altele, acest trecut are forma unui imens cap de bronz. Al lui Karl Marx. Opera a sculptorului rus Lev Kerbel, capul lui Marx este inalt de sapte metri (fara a socoti soclul de cinci metri) si greu de 42 de tone. Inaugurata in 1971, sculptura orneaza un edificiu pe care este gravata in patru limbi – rusa, germana, franceza si engleza – inscriptia "Proletari din toate tarile, uniti-va!".
Primarul din Chemnitz, social-democrata Barbara Ludwig, considera ca monumentul este "o piesa unicat". Ea s-a opus prin veto cererii ca o copie a statuii sa fie expediata in Germania de Vest, pentru a fi prezentata la o expozitie de sculptura din orasul Münster. "Cei care sunt interesati de statuie trebuie sa vina sa o admire la Chemnitz, in contextul sau istoric si artistic", a declarat Ludwig pentru AFP.
In 1990, locuitorii orasului au cerut, fara succes, distrugerea statuii. Mai multe orase din lumea intreaga s-au oferit atunci sa o cumpere. Pana la urma, monumentul a ramas la locul lui. In conditiile in care legislatorii europeni nu au interzis afisarea simbolurilor comuniste, asa cum au procedat cu cele fasciste, capul lui Marx a supravietuit.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă