13.9 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialUma Thurman, atenta la imagine si cariera

Uma Thurman, atenta la imagine si cariera

Este inalta, zvelta, sensibila si placida. Frumusetea si alura de top-model i-au permis sa joace in registre variate. Pe de o parte, a aparut in filme interzise minorilor, pe de alta parte, in filme pentru generatia X. Provenita dintr-un mediu intelectual si boem, duce viata pe care si-a dorit-o din copilarie.

Nascuta pe 29 aprilie 1970 in Boston, Uma Karuna Thurman ii datoreaza numele zeitei hinduse a luminii si frumusetii. Tatal sau are reputatia unui geniu. A fost primul american care a devenit calugar budist tibetan si se spune ca a vorbit fluent sanscrita in mai putin de zece saptamani. El este astazi un renumit profesor de studii budiste si literatura comparata la Universitatea din Columbia. Mama Umei Thurman este un fost manechin de origine suedeza, azi psihoterapeut.

Dupa o copilarie petrecuta intre S.U.A. si India, Uma Thurman a fost remarcata de un impresar din New York, care a incurajat-o sa se mute in aceasta metropola pentru a urma o cariera de model. Ajunsa acolo, Uma s-a intretinut singura, spaland vase si practicand pentru cativa ani modeling-ul.

Debutul sau in actorie, profesie pe care si-a dorit-o cu adevarat, a avut loc in 1988, an in care a aparut in patru productii, remarcandu-se mai ales in rolurile de fecioara inocenta in "Legaturi periculoase" si "Aventurile baronului Munchausen". Dupa propriile marturisiri, scenele erotice pe care le-a interpretat aici au tulburat-o foarte mult; timp de un an a stat la Londra, departe de scena, imbracata numai in haine neglijente.

A trebuit sa astepte pelicula "Analiza finala" (1992) a lui Phil Joanou, pentru a lua o noua infatisare – aceea a unui personaj diabolic – si a arata ca poate interpreta roluri foarte variate. Va continua cu filme de aventura ca "Robin Hood" (1990), drama psihologica "Henry si June" (1990), in care o interpreteaza pe sotia nevrozata si bisexuala a lui Henry Miller, thriller-ul "Jennifer 8" (1992) si comedia "O femeie drept rasplata" (1993).

Devine muza talentatului realizator Quentin Tarantino, care ii scrie numele pe genericul filmului "Pulp Fiction", alaturi de John Travolta, performanta care ii aduce recunoasterea internationala. De atunci alterneaza intre productiile comerciale precum "Batman si Robin" (1997), "Gattaca" (1997), "Razbunatorii" (1998), "Cecul sau viata" (2003) si filmele mai personale ca "Acorduri si dezacorduri" (1999), "Vatel" (1999), "Amintiri din abis" (2008). Dar cele mai mari succese ale sale sunt fara indoiala interpretarile magistrale in "Kill Bill vol. 1" (2002) si "Kill Bill vol. 2" (2003) tot ale lui Quentin Tarantino. Pe tema principala a razbunarii, interpreteaza o femeie-samurai, criminala de profesie, dar in mod paradoxal fragila. Pentru a o avea in acest rol, Quentin a asteptat ca actrita, pe atunci insarcinata, sa nasca. "stiu ca filmul este violent, dar singura parte care mi-a displacut din el este cea animata", a spus Uma Thurman. "Eu nu sunt absolut deloc o fire agresiva. stiu sa argumentez si sa ies din situatii complicate doar discutand un pic".

De la aparitiile pe copertile revistelor la publicitatea pentru produse de lux, actrita a incercat intotdeauna sa-si controleze imaginea si cariera. Este intotdeauna o prezenta superba si foarte senzuala pe covorul rosu. Defileaza in tinute discrete, dar intotdeauna elegante. Pentru a pune in evidenta corpul sau de 1,82 m, poarta deseori rochii extrem de scurte, care sa ii lase la vedere picioarele intotdeauna bronzate.

In iunie 2008, Uma Thurman s-a logodit cu miliardarul elvetian Arpad Busson (41 ani). Ea a mai fost maritata in doua randuri, cu Gary Oldman intre 1990 si 1992, apoi cu Ethan Hawke, de care s-a despartit in 2004, dupa nasterea celor doi copii ai lor, Maya Ray si Roan. si Arpad Busson a fost casatorit pana in 2005 cu o alta frumusete – Elle McPherson, cu care are doi baieti. Thurman si Busson au inceput sa se viziteze dupa ce s-au cunoscut anul trecut la o petrecere privata in Milano. Relatia lor a devenit din ce in ce mai intensa, cu toate ca actrita traieste in New York, iar omul de afaceri la Londra.

Cele mai citite

Emilia Corbu, noua campioană naţională individuală la floretă

Scrimera Emilia Corbu, legitimată la CS Rapid Bucureşti, este noua campioană naţională individuală la floretă după ce a învins-o în finală pe Rebeca Cândescu,...

„Libertate” deschide ediția 2024 a Festivalului de Film Românesc în Israel

„Un adevărat tur de forță al cinematografiei românești în Israel” – astfel a caracterizat directorul Institutului Cultural Român de la Tel Aviv evenimentul cel...

Marcel Ciolacu, ferm convins că România va avea până la sfârșitul anului o inflație de sub 5%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că trendul inflaţiei este unul descendent, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută. Acesta a...
Ultima oră
Pe aceeași temă