12.2 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăSpecialUltrașii Vestului american, în acţiune în Oregon

Ultrașii Vestului american, în acţiune în Oregon

Încurajaţi de o dreaptă din ce în ce mai ostilă guvernului, miliţiile anti-federale încearcă o nouă lovitură de forţă şi acţiunea lor atrage toate televiziunile din ţară. Câteva zeci de bărbaţi înarmaţi ocupă de câteva zile un refigiu, o  baracă pierdută în mijlocul unei rezervaţii federale care protejează mii de păsări migratoare, Malheur Wildlife Refuge. Ocupaţia este legată de soarta a doi crescători  locali, Dwight şi Steven Hammond, acuzaţi că au incendiat de două ori terenuri federale. Tată şi fiu, ei au fost găsiţi vinovaţi de un tribunal, dar un judecător a refuzat să-i condamne la pedeapsa minimă de cinci ani de închisoare. Clemenţa a fost anulată la recurs şi cei doi vor trebui să se întoarcă în închisoare.

Ei au făcut cerere pentru clemenţă din partea preşedintelui Barack Obama, dar s-au predat autorităţilor luni pentru a-şi ispăşi pedeapsa de patru ani de detenţie pentru fiecare dintre ei. Izolaţi în imensitatea Oregonului, în frigul iernii şi înconjuraţi de o populaţie locală care le este majoritar ostilă, oamenii lui Ammon Bundy visează la o confruntare violentă cu guvernul, ceea ce nu se va petrece, consemnul pentru forţele federale fiind de evitare a violenţelor.

Disputa depăşeşte această istorie. Ocupanţii refugiului sunt conduşi de Ammon Bundy, nimeni altul decât unul din fiii lui Cliven Bundy, un „rancher” din Nevada care s-a confruntat cu „federalii” (poliţia federală) în 2014, când a deţinut prima pagină a media. El refuzase să reglementeze cu guvernul federal achitarea impozitelor neplătite pentru drepturi de folosinţă a păşunilor de peste un milion de dolari, explicând cum Constituţia americană nu menţionează nicăieri existenţa terenurilor publice federale. Guvernul a trebuit să bată în retrgere şi Bundy a devenit un soi de erou conservator, până ce declaraţiile sale rasiste l-au făcut nefrecventabil. „Negrii se purtau mai bine ca sclavi, să recolteze bumbac cu familiile lor”, a fost una dintre decaraţii. Fiii săi şi suporterii, galvanizaţi de „înfrângerea” federalilor, au reaprins focul şi de luni de zile caută un scandal cu guvernul. În aprilie trecut, ei au zburat în ajutorul unui miner care exploata ilegal un teren federal. Şi membrii acestei miliţii au fost văzuţi patrulând de-a lungul frontierei cu Mexicul.

Legea din 1934

Ciocnirile dintre „ranchers” şi federali sunt la fel de vechi ca şi istoria Vestului american. Devastarea terenurilor publice prin păşunatul crescătorilor de vite a condus la votarea unei legi federale în 1934, neaplicată decât de la finele anilor ’70. Înaintea acestei legi din 1934, preşedintele Roosevelt a creat primele parcuri naţionale şi acest preşedinte iubit de conservatori, la 18 august 1908, a creat Malheur Wildlife Refuge, astăzi ocupat de oamenii lui Bundy.

Confruntările dintre crescătorii de animale şi guvern nu datează de ieri, cu toate ambiguităţile faptelor. Washingtonul plăteşte anual crescătorilor care păşunează animalele pe terenuri federale peste 500 milioane de dolari ca subvenţii directe şi indirecte.

În vizor, puterea federală

Trei lucruri au schimbat recent datele. Primul este modul prin care alegerea lui Obama a galvanizat această mişcare extremistă, care a dus la explozia vânzărilor de arme. Potrivit Southern Poverty Law Center, numărul grupurilor a crescut spectaculos, trecând de la 149 înaintea alegerii lui Obama la peste o mie în prezent. A doua noutate este metodica la care au recurs în ultimii ani organizaţiile conservatoare puternice pentru sistematizarea „de-federalizării” spaţiului public. În special American Legislative Exchange Council (Alec), entitate finanţată şi controlată de fraţii miliardari David şi Charles Koch. Alec a fost creată în 1973 pentru fasonarea „modelelor legislative” pentru guvernele statelor americane şi a scris legile pentru Utah, Arizona, Wyoming şi New Mexic, care copiază „Sagebrush Rebellion Act” din Nevada, o lege neconstituţională ce declară că toate pământurile federale publice sunt proprietatea statului.

Motivaţia armelor de foc

Experţii care studiază militanţii de dreapta cum sunt cei implicaţi în prezent în Oregon susţin că manifestaţiile sunt motivate de politică, dar şi de politicile specifice. Principala motivaţie pentru persoanele implicate în mişcarea anti-guvernamentală este temerea că vor pierde dreptul deţinerii armelor de foc. Or, preşedintele Obama urmează să anunţe acţiuni ale Executivului care vor permite extinderea verificării antecedentelor pentru cei care vor să achiziţioneze arme de foc, ca şi aplicarea federală a legilor asupra armelor existente în ţară.

Violenţele anti-guvernamentale au costat vieţile a sute de americani  în ultimele decenii, în special în atacul unui imobil de birouri guvernamentale federale din Oklahoma City, în care au murit 168 persoane, în 1995, care, până la atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, a fost cel mai grav atac terorist din istoria americană. Într-o anchetă din 2014 se arată că printre primele trei ameninţări teroriste cu care se confruntă SUA este extremismul anti-guvernamental, de dreapta, şi nu cel musulman.

Consemn – fără violenţe

Responsabilii Administraţiei Obama încearcă reducerea tensiunilor cu militanţii din Oregon şi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat presei că „sperăm că situaţia va putea fi rezolvată paşnic, fără nici o violenţă”. Grupul din Oregon, condus de Ammon Bundy şi fratele său Ryan, a precizat că rămâne pe poziţii „chiar şi un an”  pentru a-i apăra pe crescătorii locali Dwight şi Steven Hammond.

Aflat în campanie electorală în Iowa, senatorul republican Ted Cruz (Texas) a cerut militanţilor să se retragă, declarând că „fiecare dintre noi are dreptul constituţional de a protesta, de a ne exprima gândurile, dar nu avem nici un drept constituţional să folosim forţa şi violenţa şi de a ameninţa cu forţa şi violenţa alte persoane”.  

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă