21 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialUltimul asalt pentru Mica Olimpiada

Ultimul asalt pentru Mica Olimpiada

Presedintele Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, Octavian Morariu, a lansat ieri catre toti primarii localitatilor unde se intentioneaza organizarea Micii Olimpiade, editia de iarna din 2013, invitatia oficiala de a participa la Adunarea Generala a Comitetului Olimpic European (EOC) de peste o luna.

Pana la adunarea generala a EOC de la Istanbul, in cadrul careia va fi analizata candidatura Romaniei la organizarea Zilelor Olimpice ale Tineretului European (ZOTE), sau Mica Olimpiada, cum este supranumita competitia, au ramas mai putin de 30 de zile. Romania este singura candidata si a primit deja avizul favorabil pentru gazduirea intrecerilor de la expertii Comitetului International Olimpic care au remarcat potentialul bazei materiale de pe Valea Prahovei, dar Octavian Morariu si-a luat masuri suplimentare de precautie in ceea ce priveste obtinerea acceptului definitiv. Dat fiind faptul ca la noi toata infrastructura trebuie construita aproape de la zero, lucru care ar putea "periclita" obtinerea organizarii ZOTE, in delegatia care va sustine candidatura seful COSR a inclus, pe langa personalitati ale sportului, pe toti primarii implicati in proiect.

 

"Teoretic, pe 22 noiembrie, la Istanbul, Romania nu va intampina nici o dificultate in demersul sau de a deveni oficial gazda Micii Olimpiade de iarna din 2013. Trebuie sa ne luam insa toate masurile de precautie in vederea excluderii oricarui risc de a fi refuzati. Din acest motiv am decis ca in Turcia sa mergem cu o delegatie din care sa faca parte si toti primarii localitatilor din microregiunea Valea Prahovei, care se vor implica direct in organizarea competitiei. Daca fostii nostri campioni Gabriela Szabo, care va prezenta proiectul in Adunarea Generala a EOC, si Mihai Covaliu, care se va ocupa de imaginea intrecerilor olimpice de iarna din 2013, nu vor fi suficient de convingatori, in mod sigur simpla prezenta la reuniune a sefilor administratiilor locale va constitui garantia realizarii cu succes a planului.

 

De asemenea, Octavian Belu (n.r. – presedintele Agentiei Nationale pentru Sport), in calitate de reprezentant al Guvernului, va garanta implicarea conducerii statului in buna desfasurare a competitiei", a precizat Octavian Morariu. Pentru Romania, ZOTE ar fi a doua mare competitie internationala ca anvergura, din 1980, de la Universiada organizata in Bucuresti. Pentru autoritatile locale ar insemna o sansa fantastica de mediatizare a statiunilor de pe Valea Prahovei, cu implicatii majore in dezvoltarea turismului, in timp ce pentru miscarea sportiva de la noi ar fi echivalentul relansarii sporturilor de iarna.

» Estimativ, in iarna din 2013, la Zilele Olimpice ale Tineretului European sunt asteptati in jur de 1.500 de sportivi si tot atatia membri ai colectivelor tehnice  pentru care vor fi puse la dispozitie peste 1.700 de camere in spatiile de cazare. De asemenea, din analizele realizate de specialistii in domeniu, un numar aproape dublu de locuri de campare va fi necesar pentru familiile concurentilor, care sunt, in majoritate, adolescenti.

Cele mai citite

Un maraton ratat al fondurilor europene: România se blochează la 3%

Nicolae Ciucă reclamă faptul că din actualul exerciţiu 2021-2027 au fost atrase mai puţin de 3% din fondurile europene pe care România le are...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...
Ultima oră
Pe aceeași temă