3.9 C
București
duminică, 1 decembrie 2024
AcasăSpecialUltima zi a BB3 pe harta Bucurestiului

Ultima zi a BB3 pe harta Bucurestiului

Doar astazi mai puteti vizita expozitiile din cadrul Bienalei de Arta Contemporana: TC (Hanul cu Tei), Orizont, Simeza, Pavilionul Unicredit, Muzeul de Geologie.

Mie mi-a luat doua zile sa parcurg punctele de pe harta Bienalei de Arta Contemporana. Dar ajunge si o zi, daca porniti de dimineata. Poate parea un pic obositor, dar cu siguranta merita. Tineti cont si ca asta este ultima zi a BB3 si ca nimeni nu va poate spune cu exactitate cand veti mai avea ocazia sa vedeti "pe viu" surprinzatoarea colectie de globuri pamantesti a Liei Perjovschi, filmul de 51 de minute al lui Yoko Ono, in care zambeste John Lennon, sau ineditul covor persan al Monei Hatoum.

Pana la urma despre asta este vorba: despre memorie. Dincolo de liniile subtiri care leaga un punct de altul, dincolo de zonele hasurate in diverse culori pentru care trebuie sa ne imaginam munti, oceane, campii, dincolo de coordonate si cifre, dincolo de mesaje politice – unele chiar foarte fatise –, dincolo de suporturile folosite, de la hartie igienica roz, la covorul persan, atat de familiar si noua, este vorba despre ceva mult mai simplu si mult mai uman si infinit mai perisabil. Despre memorie.
si poate chiar de aici ar trebui "citite" lucrarile expuse in cadrul Bienalei de Arta Contemporana Bucuresti. Cei doi curatori, suedezii Jan-Erik Lundström si Johan Sjöström, au interpretat tema editiei din acest an a Bienalei, "Being Here. Mapping the Contemporary" ("Fiind aici. Cartografiind prezentul") plasand, in cinci puncte de pe harta Bucurestiului, harti.
Din carne de vita, asa cum este lucrarea artistului portorican, Karlo-Andrei Ibarra. Astazi, doar o reproducere foto. Dar in primele ore de la deschiderea Bienalei, in urma cu aproape o luna, cei care au trecut pe la galeria liliputana TC din pasajul "Hanul cu Tei", au putut vedea carnea innegrindu-se si strangandu-se pe perete, sub forma continentului sud-american.

Din orez, asa cum a imaginat artistul filipinez Kristoffer Ardena, harta Spaniei, un performance tot in deschiderea Bienalei, incheiat cu impartirea, gratuita, a orezului.
Pe un covor persan, cum este lucrarea artistei Mona Hatoum, care a degradat covorul, identic cu cel pe care il avea in copilarie, pana cand a obtinut harta lumii. Nu intamplator, folosind proiectia "Peters", o viziune egalitarista a masei planetare, in conformitate cu proportiile sale actuale reale. Puteti de altfel trasa o coordonata intre lucrarea Monei Hatoum – care, aflu, a riscat sa treaca printr-un ritual de purificare cu apa si detergent, ca orice alt covor –, aflata la Pavilion Unicredit, un nou spatiu pentru cultura contemporana, si aceasta futurista proiectie "Peters", aflata la Galeria Simeza, pe Bulevardul Magheru.

Pe hartie igienica roz, asa cum este harta Romaniei realizata manual de Adrian Matei, o ironizare de fapt a resemnarii nationale.
Pe carti de joc si mingi de volei, pe sacose si tricouri, pe portofele David Jones si pe bilete de avion, oriunde pot fi harti sau pur si simplu reprezentari ale lumii. La Muzeul de Geologie, printre minerale si flori de mina, printre harti ale "miscarilor verticale recente" si "tectonice", "neotectonice, "geografice ale formatiunilor antevraconiene" si "antebadaniene", Lia Perjovschi a contaminat cu colectia ei de peste 1500 de obiecte, toate reprezentari in mic si in derizoiu ale lumii.
Tot despre memorie este vorba si aici: Lucia Ganieva a realizat o serie de fotografii la un azil din Sankt Petersburg pentru artistii batrani. Ea a mixat chipuri de ieri cu chipuri de azi, elemente dintr-un decor somptuos si retro, cu cele ale unui prezent pauper. In prezent, in acest azil traiesc 87 de artisti pensionari, dintre care cel mai tanar are 62 de ani, iar cel mai batran 99. Sau aici: Randa Mirza, in "Camere abandonate", a surprins cate o mica urma din locurile care, candva, au fost case pline de obiecte si locuite, pentru ca la un moment dat sa fie abandonate.

Ce se poate vedea si de acasa
* theyrule.net, un proiect al lui Josh On, care incearca sa ofere o imagine a unor tipuri de relatii existente in sanul clasei conducatoare din Statele Unite. Impresionant ca structura si oarecum paranoid cand incepi sa vezi legaturi dintre oameni de afaceri si politicieni. Pentru ca, nu-i asa, ei conduc lumea.
* hackitectura.net, un proiect online realizat de un grup de arhitecti si programatori, in care, printre altele, este promovata gratuitatea unor programe informatice. Foarte de nisa, dar spectaculos.

Cele mai citite

Hassam Louka, șeful securității siriene, a vrut să-l aresteze pe Bashar al-Assad și familia lui

Regimul lui Bashar al-Assad se confruntă cu o dublă amenințare: o tentativă de lovitură de stat condusă de șeful securității Hassam Louka în Damasc...

Hassam Louka, șeful securității siriene, a vrut să-l aresteze pe Bashar al-Assad și familia lui

Regimul lui Bashar al-Assad se confruntă cu o dublă amenințare: o tentativă de lovitură de stat condusă de șeful securității Hassam Louka în Damasc...
Ultima oră
Pe aceeași temă