18.4 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUE vrea să-i împiedice pe imigranţi să mai vină în Europa via...

UE vrea să-i împiedice pe imigranţi să mai vină în Europa via Mediterana

Liderii UE au solicitat, vineri, ca imigranţii să fie împiedicaţi să traverseze Marea Mediterană pentru pentru a ajunge în state europene, relatează AFP, conform Mediafax.

Citeşte şi: The Economist lansează invitaţia românilor: “Sunteţi bineveniţi!”

Concluziile adoptate la finalul summitului şefilor de stat şi de Guvern UE, la Bruxelles, solicită exercitarea de presiuni asupra ţărilor terţe pentru a evita ca imigranţii să urce la bordul unor ambarcaţiuni cu scopul de a ajunge în ţări ale Uniunii Europene.

De asemenea, liderii europeni solicită “consolidarea operaţiunilor Frontex, agenţia însărcinată cu asigurarea securităţii frontierelor externe, pentru a lupta împotriva contrabandei şi traficului de fiinţe umane”.

Strategia privind împiedicarea imigranţilor de a ajunge în state europene va putea avea efect doar în urma semnării unor acorduri cu ţările de origine sau de tranzit.

Citeşte şi: Dezbaterile despre români, prezente şi în Spania, Franţa şi Germania

Cu toate că a fost considerată nesatisfăcătoare de către ţările vizate, nu s-a depus nici o solicitare de modificare a textului, a explicat un diplomat.

“Italia nu a luat cuvântul în timpul discuţiilor, ci doar Malta a intervenit înainte de adoptarea concluziilor”, au mărturisit pentru AFP mai multe surse europene.

Citeşte şi: 900 de migranţi recuperaţi din apele Mării Mediterane

Zeci de mii de imigranţi clandestini încearcă în fiecare an să traverseze Marea Mediterană, deseori la bordul unor ambarcaţiuni aflate în stare proastă, către ţări europene, plecând de pe coasta Africii de Nord, în special din Libia şi din Tunisia. Ei provin în mare parte din zona subsahariană. De asemenea, mulţi dintre ei provin din Siria, din Irak şi din Afganistan, sau chiar din Asia de Sud.

Cele mai citite

Un grup de filipinezi a sărbătorit paștele ortodox cu drob și cu pachețele de primăvară

România devine o a doua casă pentru mulți imigranți, iar aceștia își împletesc tradițiile din țările lor de origine cu cele românești. Spre exemplu,...

VIDEO. Real Madrid, campioană pentru a 36-a oară în La Liga

Real Madrid a cucerit titlul în La Liga în mod matematic, după ce a obținut o victorie zdrobitoare împotriva echipei Cadiz, cu scorul de...

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...
Ultima oră
Pe aceeași temă