10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUE veghează asupra criteriilor politice

UE veghează asupra criteriilor politice

Parlamentul European cere Comisiei Europene să creeze imediat un sistem de monitorizare a modului în care statele membre respectă valorile Uniunii Europene şi criteriile de aderare, informează Radio România Actualităţi.

Eurodeputaţii au adoptat la Strasbourg o rezoluţie în care apreciază că sistemul ar trebui să includă obligaţii clare şi penalităţi pentru încălcarea lor, cum ar fi îngheţarea fondurilor europene.

Europarlamentarul belgian Louis Michel, din grupul liberalilor europeni, raportorul rezoluţiei, afirmă că în statele UE există încălcări ale valorilor, principiilor şi legislaţiei comunitare, iar dacă UE vrea să reprezinte o forţă morală care să influenţeze restul lumii în sens pozitiv trebuie să fie strictă în interiorul său.

Monitorizare a respectării criteriilor de la Copenhaga

În consecinţă, este necesar un mecanism de monitorizare a criteriilor de la Copenhaga care trebuie respectate foarte strict la aderare şi după ce statele devin membre cu drepturi depline.

“Un astfel de mecanism ar trebui să fie în măsură să garanteze respectarea, promovarea şi protejarea drepturilor fundamentale şi a valorilor UE.

“Se vor elabora indicatori clari ai drepturilor fundamentale şi se va urmări respectarea lor la nivel UE, dar şi în fiecare stat membru în parte.

“În baza noului mecanism se vor putea impune şi sancţiuni cum ar fi îngheţarea fondurilor europene sau se poate institui un sistem de alertă timpurie atunci când riscul de încălcare a unor drepturi fundamentale devine prea mare”,a explicat europarlamentarul belgian Louis Michel.

Rezoluţia cere statelor membre să asigure libertatea de religie sau credinţă şi protecţia minorităţilor şi să investească mai mult în politicile de integrare în societate a persoanelor cu dizabilităţi.

Documentul propune şi crearea unei Comisii Copenhaga, formată din experţi independenţi, care să garanteze o monitorizare corectă, fără standarde duble.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă