17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialUE critică decizia Danemarcei de a reintroduce controlele la frontiere

UE critică decizia Danemarcei de a reintroduce controlele la frontiere

Decizia Danemarcei de a reintroduce permanent controalele la frontiere a fost criticată de Uniunea Europeană, care consideră măsura o încălcare a principiului libertăţii de circulaţie, relatează NewsIn.

Copenhaga a dat, însă, asigurări că decizia respectă regulile Schengen, relatează Der Spiegel.

Unul dintre rezultatele neaşteptate ale revoltelor din lumea arabă este dezbaterea din UE privind spaţiul Schengen. Mai multe ţări, îngrijorate de numărul mare de refugiaţi din Tunisia şi Libia, au cerut reimpunerea temporară a controalelor la friontiere.

Însă UE consideră că Danemarca a mers prea departe prin decizia sa unilaterală de a reintroduce permanent controalele la frontierele cu Germania şi Suedia..

Comisia Europeană a cerut o explicaţie din partea Guvernului danez şi a avertizat că nu va accepta nicio încălcare a principiului libertăţii de mişcare a bunurilor şi persoanelor în UE. O purtătoare de cuvânt a comisarului european pentru afaceri interne Cecilia Malmstrom a subliniat că acţiunile unilaterale ale unui stat membru ar trebui evitate.

Miercuri, Danemarca a anunţat planuri de a reintroduce, în două sau trei săptămâni, puncte de control. Controalele vor include porturile, graniţa terestră cu Germania şi podul Oresund pe care Danemarca îl împarte cu Suedia. În afară de controale vamale scrupuloase, vor fi folosite scannere şi alte echipamente.

„În ultimii ani am constatat o creştere a infracţionalităţii transfrontaliere, iar această (măsură – n.red.) vizează să rezolve problema”, a explicat ministrul danez de finanţe Claus Hjort Frederiksen, care a subliniat că aceste controale sunt compatibile cu normele Schengen.

Măsura intervine în urma presiunilor exercitate de formaţiunea populistă de dreapta Partidul Poporului Danez (DPP), care a blocat aprobarea planului economic al Guvernului pentru următorul deceniu. Guvernul minoritar al premierului Lars Lokke Rasmussen se bazează pe DPP pentru aprobarea legilor în Parlament.

Cele mai citite

Un taximetrist a fost bătut de doi clienți, care i-au furat mașina

Doi bărbați au fost arestați preventiv după ce, în urma unui conflict cu un șofer de taxi care a refuzat să îi transporte în...

FCSB în pericol de depunctare din cauza declarațiilor lui Gigi Becali!

Gigi Becali riscă o nouă suspendare după acuzațiile aduse arbitrului Horațiu Feșnic, ceea ce pune FCSB în pericol de a pierde 3 puncte în...

Israelul ar fi propus un acord pentru eliberarea tuturor ostaticilor la schimb cu o ieșire pentru Yahya Sinwar

Media israeliene au relatat joi că Israelul ar fi propus un acord ce prevede eliberarea tuturor ostaticilor din Fâşia Gaza în schimbul unei ieşiri...
Ultima oră
Pe aceeași temă