1.3 C
București
vineri, 6 decembrie 2024
AcasăSpecialUE cauta solutii pentru criza

UE cauta solutii pentru criza

» Liderii tarilor est-europene din UE s-au intors dezamagiti de la summitul de ieri din Bruxelles.

Sefii de stat si de guvern ai celor 27 de tari din uniunea Europeana se aflau ieri la Bruxelles, la initiativa Cehiei, care detine in acest moment presedintia rotativa a UE, cautand sa defineasca o pozitie comuna in fata crizei economice. Reuniunea a fost, in realitate, mai degraba un dejun de lucru, de la care s-a spus de la inceput ca nu se asteptau decizii concrete. Guvernul ceh a fortat, practic, organizarea acestui summit de criza, cu toate ca cel putin alte trei intalniri la varf ale UE sunt prevazute pana la sfarsitul presedintiei UE a Cehiei. Pentru est-europeni, mult mai importanta decat acel dejun de lucru trebuia sa fie intalnirea prealabila dintre sefii de stat si de guvern ai tarilor fost comuniste din UE (noua tari, Slovenia nedorind sa participe la asta). Acestia s-au intalnit separat in cursul diminetii, in cladirea Ambasadei Poloniei, fara sa ajunga insa la o pozitie comuna.

 

Premierul maghiar Ferenc Gyurcsany si-a repetat acolo apelul adresat membrilor mai vechi ai UE, in care estima ca Europa de Est are nevoie de 180 miliarde de euro pentru a putea iesi din criza.
Tarile est-europene, care in ultimii ani au avut cea mai rapida crestere economica din UE, sunt acum serios atinse de criza, in primul rand printr-o dramatica fuga a capitalurilor. Dupa ce fiecare tara si-a salvat bancile fara sa se consulte cu celelalte, in acest moment chiar si zona euro e zdruncinata. Cel putin doua tari, Irlanda si Grecia, se afla acum intr-o situatie foarte dificila.

» Fara plan special pentru Est
Premierul ceh Mirek Topolanek, a carui tara detine presedintia UE, a sugerat ca exclude duminica orice ajutor special pentru Europa de Est pentru a contracara criza, asa cum solicitase omologul sau ungar Ferenc Gyurcsany, informeaza AFP. "Nu cred ca Europa de Est este o regiune speciala, nu cred ca este nevoie sa facem diferente intre tarile UE. Voi sustine un ajutor UE pentru orice tara are nevoie, nu in mod special pentru cele din Europa de Est", a declarat el. La randul sau, premierul suedez Fredrik Reinfeldt nu a facut deloc economie de explicatii, spunand ca trebuie "actionat cu solidaritate" fata de tarile estice, dar nu ajutandu-le colectiv, ci "pe baza bilaterala, pe acelea care au nevoie de ajutor". Comisia Europeana a dat asigurari ca este solidara cu tarile estice, dar nu a vorbit despre nici o actiune concreta, desi nu a exclus cresterea ajutoarelor pe care le poate acorda tarilor din afara zonei euro, deja dublate la sfarsitul anului trecut.

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă