10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialUE are în vedere restricționarea importurilor de caviar, diamante și vodcă și...

UE are în vedere restricționarea importurilor de caviar, diamante și vodcă și embargouri asupra petrolului și gazelor rusești

Liderii europeni vor avea săptămâna viitoare primele discuții detaliate pe temă măsurilor concrete ce pot fi luate împotrivă Rusiei în cazul în care se implică în alegerile parlamentare de duminică din Ucraina. Potrivit unui document obținut de Reuters, printre măsurile avute în vedere se număra restricții la importurile de mărfuri de lux, inclusiv caviar, diamante, blănuri și vodcă, și embargouri asupra petrolului și gazelor rusești, informează Hotnews, citând un document al UE. 
  
 Documentul de două pagini prezintă 3 scenarii – sancțiuni de intensitate joasă, de intensitate medie și de intensitate ridicată. Documentul a fost transmis luna trecută statelor membre și va reprezenta bază discuțiilor pentru summitul liderilor UE din 27 mai. 

 Măsurile luate în considerare de către UE fac parte din "etapa a treia" de sancțiuni, și vin după înghețarea activelor și interdicțiile de călătorie impuse unor persoanelor fizice ruse și ucrainene (primul pas) și restricții asupra unor companii (pasul al doilea).

 Deutsche Bank din Germania a arătat într-o notă de cercetare că Europa și-ar putea permite să impună sancțiuni dure Rusiei, susținând că impactul asupra PIB-ului total nu ar fi excesiv de dăunător. 
  
 "Criza ucraineană și sancțiunile suplimentare nu vor fi lipsite de consecințe pentru profilul recuperării europene, dar atunci când ne uităm la repartizarea costurilor, se pare că Occidentul își poate permite să fie dur față de Moscova", arată Deutsche Bank. 
  
 Chiar dacă sancțiunile forțează economia Rusiei să se contracteze cu 10%, impactul asupra Germaniei – cel mai mare partener comercial UE al Rusiei – ar fi minim, de circa 0,5 puncte procentuale din creștere pe 2014, se mai arată în notă de cercetare. 
  
 Cu toate acestea, statele membre ale UE rămâne extrem de îngrijorate de posibilul recul al unor sancțiuni dure aplicate Rusiei, iar diplomații susțin că nu doresc să provoace o altă criză economică după atâția ani de criză a datoriilor suverane. 
  

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă