13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUDMR trimite la întâlnirea cu experţii Comisiei de la Veneţia un deputat...

UDMR trimite la întâlnirea cu experţii Comisiei de la Veneţia un deputat suspectat de corupţie şi un senator inamic al luptei anticorupţie

Specialiştii europeni vor discuta cu puterea, opoziţia şi Ministerul Justiţiei despre abuzurile reclamate de Curtea Constituţională şi CSM. UDMR a trimis la discuţii un deputat protejat de Parlament în faţa legii şi un senator care a criticat constant lupta anticorupţie.

 

În primele două zile, membrii delegaţiei conduse de Thomas Markert vor culege informaţii de la toate părţile implicate în disputa privind referendumul: CCR, CSM, Preşedinţie, de la fostul interimar Crin Antonescu, de la  premierul Victor Ponta, preşe­dintele Camerei Deputaţi­lor, Valeriu Zgonea, de la fostul ministru al Justiţiei, Titus Corlatean, de la UNPR, UDMR şi PDL. Totodată, va exista o discuţie şi cu reprezentantul supleant al României la Comisia de la Venetia, Bogdan Aurescu, iar ultima întâlnire programată este cea cu  Mona Pivniceru, actualul ministru al Justiţiei.

 

Discuţiile de la CCR şi CSM

Ieri, delegaţia Comisiei de la Veneţia s-a întâlnit cu judecătorii CCR, cu reprezentanţii CSM şi cu preşedintele Traian Băsescu. La CCR opiniile au fost contrare, uşor confuze. „Se vedea o curte slăbită de atacurile suferite în această perioadă”, au declarat sursele RL. La CSM, interesul a gravitat în jurul consecinţelor pe care le-au avut abuzurile asupra sistemului judiciar, din momentul condamnării fostului premier Adrian Năstase din luna iunie 2012. La vremea respectivă, condamnarea a declanşat o serie de atacuri la adresa Justiţiei, dar şi demersuri pentru subordona­rea unor instituţii-cheie ale statului, precum Avocatul Poporului sau Monitorul Oficial. De asemenea, a precipitat suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

Tot la CSM s-a discutat şi despre modul în care se vor face numiri la conducerea Parchetului  Ge­neral şi la DNA şi  despre cum vor fi îndeplinite criteriile impuse de Mecanismul de Cooperare şi Ve­rificare (MCV). Un alt subiect dezbătut a vizat atacurile USL la adresa Parchetelor care  investi­ghează fraudele de la referendumul din 29 iulie.

„Experţii” UDMR: Borbely şi Frunda

Un amănunt interesant este acela că pentru întâlnirea cu dele­gaţia Comisiei de la Veneţia, UDMR i-a delegat pe Laszlo Borbely (suspectat de corupţie), pe Gyorgy Frunda şi Atilla Korody. Primii doi, apropiaţi de PSD, sunt cunoscuţi drept cei mai duri cri­tici ai  DNA. De altfel, cei trei vor reclama presupuse abuzuri ale DNA, după cum a declarat Lazslo Borbely, contactat de RL. Despre abuzurile comise în perioada referendumului însă, pentru care delegaţia Comisiei a venit la Bucu­reşti, Laszo Borbely susţine că n-au fost altceva decât declaraţii politice.

Surse UDMR spun că experţii Comisiei de la Veneţia ar fi acceptat compo­nenţa delegaţiei UDMR deoarece nu au ştiut că Laszlo Borbely este protejat în faţa legii penale de către Parlament,  care nu a avizat până acum cercetarea sa penală, deşi DNA a solicitat acest lucru încă din luna februarie. Coinci­denţă sau nu, protecţia lui Borbely a fost vizibilă şi în cursul zilei de ieri, când Comisia juri­dică a Camerei Deputaţilor a respins din nou cererea DNA în cazul Borbely. La pachet, deputaţii jurişti au respins şi cererea formulată în cazul fostului ministru al Administraţiei, Victor Paul Dobre, cercetat în ancheta privind fraudele de la referendum. 

Surse UDMR susţin că membrii delegaţiei Comisiei de la Veneţia au aflat abia ieri după-amiază despre protecţia parla­mentară de care beneficiază Borbely în faţa legii, după ce Comisia juridică a respins cererea DNA. Subiectele discuţiei politicienilor UDMR cu delegaţia Comisiei de la Veneţia  au fost confirmate pentru RL chiar de Laszlo Borbely: „Noi vom prezenta abuzurile justiţiei legate de retrocedarea liceului de la Sfântu Gheorghe. În legătură cu ce s-a înâmplat la  referendum, noi nu considerăm că au fost abuzuri  pentru că nu s-au soldat cu schimbări nici la Curtea Constituţională, nici la CSM sau la Parchete. Au fost declaraţii politice”. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă