15.4 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialUcraina in fierbere

Ucraina in fierbere

Ucraina a trait ieri in suspans si incertitudine din cauza intarzierilor inexplicabile inregistrate la numaratoarea voturilor din alegerile legislative de duminica.

Sondajele si cifrele comunicate de Comisia electorala de la Kiev in prima parte a zilei nu lasau loc indoielilor: Blocul Iulia Timosenko figura pe prima pozitie, inaintea Partidului Regiunilor al premierului filorus Viktor Ianukovici, dupa numararea a 72% din buletinele de vot. Spre seara insa, situatia s-a schimbat. S-a anuntat ca au fost numarate 77% din buletine si ca partidul lui Ianukovici este in frunte, cu 32,21% din sufragii, cu doar o zecime de procent mai mult decat Blocul Timosenko (32,1%).
Din acel moment s-a asternut tacerea, ore in sir. Ea a fost intrerupta de o interventie a presedintelui Viktor Iuscenko, care a cerut fortelor de ordine anchetarea urgenta a cauzelor acestor intarzieri la numaratoare – inregistrate exact in regiunile rusofone din sud si din est. "Vreau sa transmit cu claritate celor ce vor sa intre in Parlament prin manipulari: falsificatorii vor fi pedepsiti", a avertizat Iuscenko.
In conditiile in care partidul proprezidential Ucraina Noastra isi trece in cont peste 15% din voturi, tabara portocalie poate conta pe circa 46,6% din voturi. In Parlament mai intra comunistii (5,2%), Blocul centrist Litvin (4%) si socialistii (3%). Daca aceste partide s-ar alia cu rusofilii din Partidul Regiunilor, ar obtine cumulat 45,1% din voturi.

REACTII
» "CaSaTORIE DIN INTERES"

Analistii de la Kiev estimeaza ca noi dezacorduri ar putea aparea in curand in tabara portocalie.
Unii spun ca ambitioasa Timosenko vede functia de premier ca o trambulina pentru viitoarele prezidentiale.
"Perspectivele presedintelui par sumbre. El trebuie sa o neutralizeze pe Lady Iu ca potential adversar pentru prezidentiale", scria ziarul Segodnia. Altii spun ca intre Iuscenko si Timosenko va avea loc o "casatorie din interes".
Cercurile de afaceri se intreaba daca vor urma noi revizuiri ale privatizarilor, asa cum s-a intamplat in 2005. "Iulia este o marca. Ar fi stupid sa o schimbe", declara Neil Pattie, consultant la agentia Ridge Consulting. "Hipnotizeaza oamenii", a explicat si Mihail Brodski, fost aliat politic.

Cele mai citite

Simona Bucura-Oprescu a discutat cu omologul spaniol despre acordarea dublei cetăţenii pentru românii din Spania

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a discutat joi, la Madrid, cu vicepremierul şi ministrul Muncii şi Economiei Sociale din Spania, Yolanda Diaz Perez, despre cooperarea...

Ucrainenii au atacat o rafinărie rusă cu drone la aproape 1200 km de graniță

Un atac ucrainean cu dronă a vizat o rafinărie rusă din republica Başchiria, situată la o distanţă de aproape 1.200 km de graniţa cu...

Roberta Metsola apel către UE să-și respecte promisiunile de ajutor către Ucraina

Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a invitat joi Uniunea Europeană să furnizeze ajutorul promis Ucrainei şi să-şi "intensifice" şi mai mult sprijinul său împotriva...
Ultima oră
Pe aceeași temă