Aparent inspirată de războiul din Siria, uciderea prin împușcare a ambasadorului Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, survenită luni la Ankara, nu a compromis reuniunea trilateralei Rusia-Iran-Turcia de la Moscova, desfășurată ieri.
Autorităţile turce au anunţat ieri arestarea a șase persoane, printre care și rudele ucigașului ambasadorului Rusiei, un tânăr poliţist turc. Un grup de 18 anchetatori, agenţi ai serviciilor secrete și diplomatice ruse, a aterizat la Ankara pentru anchetarea asasinării ambasadorului rus în Turcia, Andrei Karlov.
Diplomatul rus a fost împușcat în spate de Mevlut Mert Altinas, 22 de ani, în timpul inaugurării unei expoziţii de fotografii în Ankara, când Karlov ținea un discurs. Înaintea împușcăturilor, Altinas s-a apropiat de ambasador ca și cum ar fi făcut parte din gărzile de corp, și l-a împușcat din spate, apoi a început să strige că răzbună orașul sirian Alep, pe cale să intre total sub controlul regimului lui Bashar al-Assad, susţinut de Moscova. Atacatorul a fost împușcat de echipele forţelor de intervenţie specială ale poliţiei.
Asasinarea lui Karlov a survenit după mai multe zile de manifestaţii în faţa reprezentanţelor diplomatice ruse la Ankara și Istanbul, contra susţinerii regimului de la Damasc de către Moscova. În pofida reluării relaţiilor diplomatice, care se degradaseră brusc după doborârea unui bombardier rus de către aviaţia turcă, în toamna anului trecut, Rusia și Turcia rămân pe poziţii opuse în ce privește Siria, unde Ankara susţine opoziţia care vrea înlăturarea lui Bashar al-Assad.
Acord secret?
După asasinarea lui Karlov, președinţii rus, Vladimir Putin, și turc, Recep Tayyip Erdogan, au denun-ţat o „provocare” care viza torpilarea „reîncălzirii” relaţiilor dintre cele două ţări. Mai mult, un senator rus, Franţ Klinţevici, a afirmat că este „foarte probabil” ca reprezentanţii serviciilor secrete ale NATO să fie „în spatele” morţii lui Karlov.
Potrivit comentatorului turc Mustafa Akyol, Erdogan și Putin „suspectează o conspiraţie occidentală pentru a-i pune unul împotriva celuilalt”. Analiștii diplomatici estimează că nici unul dintre ei nu dorește perturbarea unui acord pe care l-au acceptat în privința Siriei. Turcia a vegheat ca incursiunea sa în nordul Siriei să nu slăbească asediul Alepului de către forţele ruse și pro-Assad. Iar Moscova este suspectată că și-a dat acordul ca Turcia să preia orașul al-Bab din nordul Siriei, pentru a bloca o consolidare a unui mini-stat kurd în Kurdistanul sirian, pe flancul sud al Turciei.
Turcia a dezminţit că ar fi încheiat un acord secret cu Rusia privind viitorul Siriei.
Împușcături la Ankara
În zorii zilei de ieri, un bărbat a deschis focul în faţa intrării ambasadei SUA în Ankara, fără să facă victime, autorul fiind arestat. Autorităţile turce au anun-ţat că toate reprezentanţele diplomatice americane în Turcia vor rămâne închise pe parcursul zilei. Ambasada SUA le-a solicitat tuturor celor care se află la post în Turcia să-și sporească vigilenţa și să-și „ia măsuri adecvate” pentru întărirea securităţii personale.
DECIZIE. Trilaterală la Moscova
Autorităţile turce și ruse au decis menţinerea întâlnirii având ca subiect Siria, care a reunit ieri la Moscova miniștrii de Externe ai Rusiei, Iranului și Turciei. Scopul declarat al acestei trilaterale este „ajungerea la o încetare a focului în toată ţara” și la „deschiderea de negocieri asupra unei soluţii politice” la conflictul sirian, care durează de peste cinci ani.
În capitala turcă, autorităţile au desfășurat trupe suplimentare de poliţiști și camioane echipate cu tunuri cu apă pentru a întări securitatea în jurul ambasadei Rusiei.