20.3 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăSpecialUBS nu ştia nimic despre frauda de 2 miliarde de euro până...

UBS nu ştia nimic despre frauda de 2 miliarde de euro până când traderul nu s-a dat de gol

Oficialii UBS nici nu îl bănuiau pe Kweku Adoboli până când acesta nu a mărturisit ce a făcut, scrie dailymail.co.uk. Traderul avea o viaţă personală cel puţin interesantă, întreţinând femei frumoase în apartamentul său de lux din East London. Acţiunile băncii elveţiene s-au ieftinit cu 10% după acest scandal, iar şeful lui Adoboli şi-a dat demisia după ce abilităţile sale de supraveghere a departamentului au fost puse la îndoială. Agenţia de rating Moody’s a anunţat că va pune banca sub evaluare.

Se pare că traderul acuzat de frauda de 1,3 miliarde de lire sterline comisă la banca elveţiană UBS s-a dat singur de gol. Controalele interne ale băncii nu au relevat “gaura” de aproape 2 miliarde de euro, despre care s-a aflat după ce traderul şi-a informat şeful de aceste pierderi.

Aparent, abia după aceasta, UBS şi-a examinat tranzacţiile şi a chemat Autoritatea pentru Servicii Financiare şi poliţia să investigheze, potrivit BBC.

După ce a fost arestat joi, Adoboli şi-a angajat aceeaşi firma de avocatură care l-a apărat pe traderul Nick Leeson, cel care a adus banca Baring la faliment în 1990.

Aceste fapte atrag atenţia şi mai mult asupra riscurilor pe care şi le asumă băncile de investiţii şi cer înăsprirea condiţiilor şi regulamentelor din industria bancară. Ultimul mesaj al lui Adoboli postat pe reţeaua de socializare Facebook, care datează de marţi, 6 septembrie, spune: “Am nevoie de un miracol”.

Se presupune că după ce a postat acest mesaj s-a dus şi a mărturisit şefilor săi cât de mari sunt de fapt pierderile sale, despre care se crede că banca nu avea habar. Traderul, originar din Ghana, a studiat la o şcoală privată din Marea Britanie. El este fiul unui angajat al ONU şi acum, potrivit statisticilor, responsabil de cea mai mare pierdere înregistrată vreodată de un singur trader londonez.

Ce a pierdut traderul depăşeşte cu mult ce s-a pierdut odată cu frauda comisă de Nick Leeson – 827 milioane de lire – care a stat în închisoare trei ani de zile în Singapore pentru falsificare de documente şi pentru că a minţit în timpul anchetei auditorilor.

Suma pierdută de Adoboli este echivalentă cu cât ar economisi UBS dacă ar disponibiliza 3,500 de angajaţi la nivel mondial. Speculaţiile indică faptul că traderul ar fi fost prins după ce banca centrală a Elveţiei şi-a devalizat moneda, ceea ce a produs pierderi mamut într-una din tranzacţiile în franci.

Directorul executiv al UBS, Oswald Gruebel, a numit această fraudă “catastrofală” şi a anunţat că va depune orice efort necesar pentru a stabili exact cum s-a întâmplat.

Şeful lui Adoboli, John Hughes, şi-a dat demisia în urma acestui scandal. Potrivit unor surse citate de dailymail.co.uk se pare că abilităţile acestuia de supraveghere a traderilor au fost puse la îndoială şi a decis să renunţe la postul său.

În urma incidentului, agenţia de evaluare financiară Moody’s a anunţat că va pune banca elveţiană sub evaluare pe fondul vulnerabilităţilor din sistemul de management al riscurilor condus de UBS, instituţie a cărui logo simbolizează încredere, securitate şi discreţie. Se pare că, din fericire, niciunul dintre fondurile clienţilor UBS nu au fost afectate.

Ian Dyson, şeful poliţiei londoneze a anunţat că instituţia sa a primit un pont de la UBS în timpul nopţii dintre luni şi marţi, în jurul orei 1.00. Trei ore mai târziu, detectivii au descins în clădirea UBS şi l-au arestat pe Adoboli.

Conform unor surse, Adoboli, care era director al fondurilor închise de investiţii tranzacţionate pe pieţele reglementate (ETF) şi Delta-1 potrivit profilului său de LinkedIn, câştiga în jur de 200.000 şi 400.000 lire pe an. Adoboli a fost arestat pe fondul suspiciunilor de fraudă prin abuz de poziţie. Poliţia va lua o decizie în weekend-ul 17-18 septembrie.

Cele mai citite

A crescut interesul românilor pentru a deveni proprietari de case în Dubai

Dubaiul reprezintă un teritoriu extrem de ofertant pentru românii care sunt în căutare de investiții imobiliare pe termen mediu și lung. Astfel, aceștia achiziționează...

A crescut interesul românilor pentru a deveni proprietari de case în Dubai

Dubaiul reprezintă un teritoriu extrem de ofertant pentru românii care sunt în căutare de investiții imobiliare pe termen mediu și lung. Astfel, aceștia achiziționează...

Peste 7.000 de kilograme de carne de miel cu prețul începând de la 34,99 lei/ kg vor fi livrate online de Freshful

Sărbătorile sunt un prilej perfect pentru a petrece timp în familie, iar preparatele tradiționale sunt la mare căutare. Rețetele de ciorbă de miel, tocăniță...
Ultima oră
Pe aceeași temă