13.1 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăSpecialUAD Cluj-Napoca, evaluata dupa criteriile Declaratiei de la Bologna

UAD Cluj-Napoca, evaluata dupa criteriile Declaratiei de la Bologna

Ministerul Educatiei si Cercetarii va prelua o buna parte din programul de evaluare internationala, care a fost aplicat Universitatii de Arta si Design (UAD) din Cluj-Napoca de catre o comisie organizata de Liga Universitatilor de Arta din Europa (ELIA). Aceste criterii vor fi incluse in programul de evaluare a calitatii si acreditare universitara din tara.
UAD este prima institutie de invatamant superior artistic din Europa evaluata dupa criteriile Declaratiei de la Bologna, in cadrul unui program al Uniunii Europene. Declaratia de la Bologna este un document oficial acceptat de forurile UE, in care sunt prevazute criteriile cu privire la restructurarea si armonizarea intregului sistem universitar din tarile europene.
Rezultatele evaluarii internationale a institutiei de invatamant superior din Cluj-Napoca au fost facute publice in cadrul a doua intalniri internationale care au avut loc la sfarsitul anului trecut. O prima intalnire a avut loc la Budapesta, iar cea de-a doua, la Ghent, in Belgia, in cadrul unei conferinte internationale organizate de ELIA.
“A iesit foarte bine, ceea ce ne bucura, dar ne si obliga in acelasi timp. Avem deja un rezultat al acreditarii noastre internationale, care poate fi folosit de catre reprezentantii ministerului. Ne-am si oferit pentru aceasta, fiind primii din Europa care am fost supusi unui astfel de examen sau test”, a spus rectorul UAD, Ioan Sbarciu.
Potrivit sursei citate, activitatile universitatii vor capata o anvergura internationala. Astfel, expozitia anuala a absolventilor va fi organizata de acum incolo ca un eveniment de talie internationala, cu invitati de marca ai lumii artistice si a galeristilor de pe intreg continentul european si din America.
De asemenea, rectorul UAD a propus Ministerului Educatiei si Cercetarii sa reduca taxele de scolarizare din invatamantul artistic superior. Aceasta decizie vine in contextul in care in tarile UE exista deja universitati de profil cu taxe mai mici decat in Romania, iar studentii au libertate de miscare in spatiul Uniunii. “Altfel, competitia nu ar fi corecta”, a explicat Ioan Sbarciu, care pledeaza pentru o armonizare a taxelor scolare.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă