29.3 C
București
miercuri, 17 august 2022
AcasăSpecialTurnurile pierdute ale cetăţii Clujului

Turnurile pierdute ale cetăţii Clujului

În trecut, Clujul era unul dintre cele mai puternic fortificate oraşe din această parte a Europei

 

După dobândirea statutului de „oraş liber”, acordat în 1405 de către împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg, Clujul se împrejmuieşte cu ziduri. Ridicarea lor, care a durat până în secolul al XVI-lea, a marcat o etapă importantă în istoria oraşului. Zidurile, construite din blocuri de piatră, aveau creneluri şi metereze, precum şi balcoane de strajă cu coridoare de apărare.

La distanţe aproximativ egale, erau ridicate contraforturi. Accesul în cetate fusese asigurat prin porţile practicate în ziduri, porţi vegheate de turnuri de apărare.

Poarta de Est a fost finalizată în 1449, iar între anii 1470 – 1507, orăşenii din vechiul Klausenburg au construit Poarta de Vest şi Turnul Podului.

Oraşul celor 20 de turnuri

În total, au existat circa 20 de turnuri şi porţi aflate în întreţinerea breslelor meşteşugăreşti ale căror nume le purtau. Iată câteva dintre ele. Bastionul Croitorilor, ridicat în secolele XVI-XVII, există şi astăzi, iar în interiorul său a fost amenajat un centru cultural.

Turnul Lăcătuşilor, zis şi Turnul Pompierilor, construit în 1574, există de asemenea, şi astăzi, iar pe viitor ar păutea găzdui un muzeu al figurilor de ceară.

Turnuri dispărute

Turnul Podului, unul dintre cele mai puternice turnuri de apărare ale cetăţii, a fost realizat în secolul al XV-lea, pe Uliţa cu acelaşi nume, de către breasla lăcătuşilor, breaslă care a asigurat şi întreţinerea acestuia. Turnul, aşa precum sugerează numele, avea menirea de a apăra Poarta Podului, care asigura accesul peste râul Someşul Mic.

Accesul spre poartă fusese asigurat de un pod de culoare roşie, construit din lemn şi chemat drept Podul Mare, care era situat la poarta principală a cetăţii medievale a Clujului. În 1573, podul din lemn de peste Someş a fost înlocuit cu unul de piatră. În 1601, pe Podul Mare au intrat în cetatea Clujului, Mihai Viteazul şi generalul Basta, după victoria de la Guruslău, asupra lui Sigismund Báthory. Turnul Aurarilor, înălţat în secolul al XV-lea, a fost demolat în 1859. Turnul de Poarta, din strada Ungurilor, a fost demolat şi el.  

Turnurile protectoare

Rolul turnurilor medievale ale Clujului a fost acela de a ranforsa sistemul de apărare al oraşului. Sistemul defensiv clujean a fost atât de puternic încât oraşul era considerat drept una dintre cele mai bine fortificate aşezări urbane din regiune. Turnurile aveau şi un rol simbolic, acela de a marca puterea şi bogăţia vechilor locuitori ai Clujului.

Cele mai citite

Avioane rusești au lovit cu rachete localitatea Zatoka din apropierea României

Avioane rusești au lovit cu rachete localitatea Zatoka din apropierea României, aflată pe litoralul ucrainean al Mării Negre. Zatoka (Bugaz) este o stațiune din regiunea...

Iohannis a eliberat din funcție doi procurori

Președintele Klaus Iohannis a eliberat din funcție doi procurori. Potrivit unui comunicat de presă al Administrației prezidențiale, remis cotidianului național “România liberă”, șeful statului a...

Teatrul de Artă București, la cea de-a 10-a stagiune

Pe 8 septembrie 2022, Teatrul de Artă București își deschide stagiunea cu numărul 10. Intră, așadar, în al zecelea an de activitate de la...
Ultima oră
Pe aceeași temă