18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăSpecialTurnul de Artă

Turnul de Artă

Cartierul Pantelimon, celebru pentru blocurile  sale şi pentru hip-hoperii care au  dedicat melodii construcţiilor „made in communism”, va intra în circuitul cultural al Bucureştiului printr-un proiect artistic: Turnul de apă al Postăvăriei Române se va transforma în galerie de artă.

 

Construcţie ridicată în anii de glorie şi de industrializare ai comunismului, Turnul de apă al Postăvăriei va deveni un spaţiu dedicat culturii începând din decembrie 2012. În jurul turnului va fi montată o scară în spirală, care va facilita accesul vizitatorilor la o panoramă a oraşului de la 30 de metri înălţime, iar bazinul din vârful turnului va fi pictat în urma unui concurs de proiecte, jurizat chiar de locuitorii cartierului.

 

90.000 de euro pentru amenajarea turnului

Asociaţia culturală „Make a Point” foloseşte acest obiectiv industrial – utilizat şi azi la creşterea presiunii apei în conductele orăşenilor – în „lupta” pentru cucerirea culturală a cartierului Pantelimon.

Înalt de 37 de metri (ultimul segment de 6 metri înălţime va fi folosit numai pentru pictură), turnul de apă va fi transformat în următoarele luni într-un obiectiv turistic şi cultural, care va găzdui expoziţii de artă şi alte evenimente culturale destinate locuitorilor din sectorul 2 şi nu numai.

Inaugurarea oficială a noului turn de apă şi artă va avea loc în noaptea de Revelion dintre anii 2012-2013. Proiectul este susţinut de ING Bank, iar costurile totale ale  reamenajării turnului se vor ridica la aproximativ 90 000 euro.

 Turnul este situat chiar în incinta Postăvăriei Române, pe Şoseaua Morarilor şi este deocamdată singurul turn de apă construit în perioada comunistă care îşi găseşte şi o aplicabilitate turistică.

Unele dintre vechile castele de apă din România, adevărate bijuterii arhitectonice, au fost degradate sau demolate în ultimii 20 de ani.

Make a Point!

Asociaţia culturală „Make a Point” a fost înfiinţată în anul 2009 de către trei oameni de artă: regretatul critic de film Viorica Bucur, regizorul de film documentar Mădălina Roşca şi artistul vizual Alma Cazacu. Asociaţia organizează expoziţii, spectacole, proiecţii de film, workshopuri şi este un spaţiu dedicat expunerii de lucrări şi mesaje ale creatorilor contemporani într-un loc aparent inaccesibil artei: o fostă hală a Postăvăriei Române. Anul acesta, „Make a Point” a câştigat Premiul al II-lea pentru Cultură la Gala Societăţii Civile.   

Cele mai citite

NATO desfășoară un exercițiu cu 2000 de parașutiști, una dintre cele mai ample operațiuni de desant aerian de după al Doilea Război Mondial....

Militari din mai multe țări NATO participă, în aceste zile, la exercițiul SWIFT RESPONSE 24, care reprezintă una dintre cele mai ample operațiuni de...

Vopseaua pentru exterior: reînnoiește aspectul pereților exteriori ai locuinței tale

Zugrăvirea exterioară a casei este un proiect îndelungat și complex, dar care, la final, oferă o mulțime de beneficii. Pentru obținerea rezultatelor dorite, trebuie...

Condiția lui Iohannis pentru a ceda Ucrainei un sistem Patriot. România oferă sprijin militar Ucrainei doar dacă nu afectează propria apărare

Președintele Iohannis spune că ar fi acceptat, în principiu, cererea președintelui Biden ca România să cedeze Ucrainei unul dintre sistemele sale antiaeriene Patriot, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă