14.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialTurismul sibian, studiat sub lupă

Turismul sibian, studiat sub lupă

Ilie Rotariu, profesor al Universităţii Lucian Blaga, şi britanicul Greg Richard, reprezentant al asociaţiei ATLAS (European Association for Leisure and Tourism Studies) au conceput un stufos studiu ce analizează fenomenul turistic în Sibiu în ultimii 10 ani. Sibiul este singurul oraş din ţară care are un asemenea studiu. Greg Richards a condus proiecte de cercetare şi marketing în domeniul turismului pentru oraşe precum Barcelona, Londra sau Luxemburg. “Cercetarea s-a întins pe o perioadă de 10 ani, iar în cadrul ei au fost intervievaţi peste 5.000 de turişti”, spun autorii studiului.

Schimbări în turismul sibian

În 2004, doar 40% dintre turiştii veniţi la Sibiu erau bărbaţi, situaţie complet opusă faţă de 2008, când doar 40% dintre turişti erau femei. Cu excepţia acestui an 2008, însă, după anul Capitalei culturale numărul turiştilor bărbaţi, respectiv femei a tins să se egalizeze.

Gradul de educaţie al turiştilor s-a modificat, de asemenea, pe parcursul anilor. În 2001, doar 43% dintre turişti aveau studii superioare. În 2010, procentul lor a ajuns la 85%.

Doar trei la sută dintre vizitatori vin la Sibiu pentru cumpărături, 11% au declarat anul trecut că au venit pentru afaceri (faţă de 23% în 2008), 13% pentru un anumit eveniment. Cei mai mulţi turişti ai Sibiului în 2010 (28%) vin, de fapt, să îşi viziteze prietenii şi familia. Sibiul a reprezentat destinaţie culturală pentru 16% dintre turişti, în timp de 18% au declarat că sunt adepţi ai turismului cultural. Potrivit acestui raport, Sibiul, ca destinaţie turistică, stă mult mai bine decât Sibiul ca şi calitate a serviciilor.

Sumele cheltuite în vacanţa de la Sibiu de către turişti au urcat de la o medie de nici 200 de euro în 2001, la aproape 450 de euro în 2010. Cheltuielile medii zilnice, însă, au scăzut de când a apărut criza economică. Astfel, dacă în 2007 media cheltuielilor zilnice era de aproximativ 90 de euro, în 2009 a urcat la 130 de euro, pentru ca în 2010 să scadă la aproximativ 110 euro.

Cele mai citite

Hezbollah anunță că a bombardat nordul Israelului

Gruparea şiită libaneză Hezbollah a declarat că a vizat intens ţinte militare în nordul Israelului şi, pentru prima dată, o bază militară de lângă...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Concurentul chinez al Tesla a lansat un model nou mai ieftin decât cel american

Compania chineză de maşini electrice Nio a dezvăluit prima sa maşină la preţ redus, Onvo. Maşina are ca rival modelul Y de la Tesla....
Ultima oră
Pe aceeași temă