10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSpecialTurismul de Sfintele Pasti desfide criza financiara

Turismul de Sfintele Pasti desfide criza financiara

» Romanii au investit in petrecerea vacantei de Pasti, in tara si in strainatate, peste 25 milioane euro, iar acum se bat sa cumpere pachete turistice pentru 1 Mai.

» Turistii romani s-au inghesuit nu numai pe litoral, in Bucovina, in Grecia, Bulgaria si Israel, ci si in pensiunile agroturistice, unde s-au copt zeci de mii de cozonaci si s-au sacrificat multi miei.

Investitorii din turism isi pot freca mainile de multumire: au reusit sa trimita in vacanta de Pasti, in tara si in strainatate, peste 170.000 de romani care vor cheltui astfel cel putin 25 milioane euro, in ciuda crizei financiare. "In turism nu este criza si nu se vede nici o criza, semn ca, desi se pierd numeroase locuri de munca, mai exista destui oameni care au locuri de munca si acestia doresc vacante. Vanzarile de pachete turistice de Pasti, mai ales cele pentru litoralul romanesc, pentru Grecia si Bulgaria, au mers foarte bine", ne-a spus Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT). Potrivit lui Badulescu, 60.000 de romani care si-au cumparat bilete prin agentiile de turism isi vor petrece Pastele in Romania, platind pentru un sejur de 3-4 nopti, in medie, circa 150 euro. Acestora li se adauga 40.000 de romani care si-au facut rezervari direct la hotelurile din tara, care vor plati si ei cel putin 150 euro pentru vacanta, precum si cei 45.000 de turisti care prefera ospitalitatea pensiunilor rurale, la costuri medii de 100 euro pe sejur. Pentru strainatate (preponderent Grecia, Bulgaria, Turcia, Israel si Tunisia) si-au cumparat pachete turistice 25.000 de romani, care vor scoate din buzunare intre 200 si 250 euro. Nu numai vanzarea pachetelor turistice pentru Pasti a mers excelent, ci si cea pentru urmatoarea minivacanta, de 1 Mai. "Deja pentru 1 Mai locurile incep sa se cam ocupe. Clientii nu mai prind locuri chiar acolo unde vor", arata reprezentantul ANAT. In 2008, cand Pastele a fost apropiat ca data de 1 Mai si cele doua vacante s-au "sudat", numarul turistilor a fost comparabil cu cel al cumparatorilor de pachete turistice pentru Pasti din acest an.
 
Rezervari pe ultima suta de metri
Turistii care au dorit sa-si petreaca Pastele la tara si-au facut rezervari pe ultima suta de metri, dand astfel mari emotii proprietarilor de pensiuni agroturistice. Maria Stoian, reprezentanta Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC), ne-a spus ca "in proportie de 80%, pachetele pentru Pasti au fost vandute", insa gradul de ocupare ar putea sa fie mai mare de atat, deoarece multi turisti isi fac rezervari direct, la pensiuni, si nu prin asociatie. Cele mai "vanate" destinatii sunt, potrivit reprezentantei ANTREC, zonele din apropierea manastirilor, cum ar fi Neamt, Bucovina sau Gorj, dar si destinatiile traditionale – Marginimea Sibiului si zona Rucar-Bran. Majoritatea celor care au cumparat pachete de Pasti s-au orientat pentru cazare cu demipensiune, avand insa si masa de Pasti inclusa, compusa din ciorba si friptura de miel, oua rosii, drob, pasca si cozonac. Investitorii din turismul rural au copt in aceste zile zeci de mii de cozonaci si au sacrificat multi miei. La Pensiunea "Mama cozonacilor" din Bran s-au copt, de pilda, in aceste zile peste 1.000 de cozonaci pentru turisti. "Cei care vin la noi sunt romani, majoritatea angajati ai companiilor multinationale, pe care incercam sa-i rasfatam. Acum, de Pasti, avem un grad de ocupare de 100%. Am incercat sa aducem si olandezi, dar nu prea a mers. Le-am spus ca de la Amsterdam pana la Bucuresti fac doua ore si de la Bucuresti pana la Bran inca 5-6 ore, iar ei au replicat ca nu vor sa ajunga in Rusia, ci in Romania", ne-a declarat Laurentiu Dragan, administratorul pensiunii.

Reprezentanta ANTREC ne-a explicat ca preturile practicate de pensiuni sunt la nivelul celor de anul trecut, dar se constata o diversificare a ofertelor, pentru atragerea clientilor: "Unii au mai dat cate ceva gratis in pensiuni – plimbari cu bicicleta, drumetii, o masa in plus". Din informatiile ANTREC, cei care au optat pentru un sejur in tara sunt romanii. Singurii straini care isi petrec minivacanta de Pasti in Romania sunt "cei care lucreaza la companii, la ambasade si care – chiar daca sunt catolici – vor sa vada care sunt traditiile pentru Pastele ortodox"; acesti straini s-au obisnuit cu drumurile proaste din tara noastra. Cu toate acestea, Maria Stoian a marturisit ca a avut emotii pentru ca ritmul de ocupare al pensiunilor agroturistice a fost foarte diferit fata de anul trecut. Astfel, "acum trei saptamani o luna, nivelul de ocupare era mult sub anul trecut", iar "majoritatea rezervarilor s-au facut pe ultima suta de metri", a aratat Stoian.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă