16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialTurism vinicol în Constanţa

Turism vinicol în Constanţa

Degustările de vinuri la cramele Murfatlar şi o masă cu specific românesc scot din buzunarul unui turist 140 de lei.

Una dintre cele mai căutate destinaţii de pe litoral, Podgoriile Murfatlar, nu şi‑a pierdut nimic din farmecul de altădată. Cel mai vechi vin dobrogean nu lipseşte din meniul nici unui restaurant de pe litoral, însă una este să bei un pahar pe terasă şi alta este să-l deguşti în mijlocul viei. Aproape orice agenţie de turism de pe litoral şi un număr mare de unităţi hoteliere oferă excursii de câteva ore la Podgoriile Murfatlar. Puteţi alege între două variante de preţ, degustarea de vinuri cu gustare românească, care costă 140 de lei pentru adulţi şi 120 de lei pentru copii, sau degustare cu dejun – 200 de lei adulţii şi 180 lei copiii. În ultimul caz primiţi şi o sticlă de vin. Vizita la Murfatlar nu poate fi concepută fără o incursiune de câteva minute la Muzeul Vinului. Aici puteţi admira primele teascuri construite de strămoşii noştri, dar şi dovezi de netăgăduit ale importanţei pe care civilizaţiile antice au acordat-o podgoriilor dobrogene. În zona Dobrogei s-au descoperit nu mai puţin de 5.000 de sigilii ale amforelor datând din perioada dominaţiei greceşti. Elenii şi romanii cumpărau sau luau la schimb cantităţi impresionante de vin de la daci, afacerile fiind patronate de îndrăgitul zeu Dionisos (Bachus la romani). La Murfatlar se cultivă soiuri clasice de vin, albe şi roşii. În ultima categorie intră Feteasca neagră, soi cunoscut în antichitate şi cultivat de daci acum 2.000 de ani. Soiurile sunt în fiecare an împrospătate cu noi butuci de viţă-de-vie.

Durata medie de producţie a viţei este de 15 ani, iar în cazul în care plantaţia este îngrijită, termenul poate fi depăşit cu mai mulţi ani. Cea mai bine păzită încăpere a cramei este locul unde se păstrează vinurile vechi. Aici nu găseşti decât sticle îmbuteliate în perioada 1958-1964. Fiecare sticlă valorează peste 1.000 de lei. Cum în „trezoreria” de la Murfatlar se află aproximativ 1.000 de sticle, valoarea cramei de lux depăşeşte un milion de lei.

Mii de turişti străini

Aproximativ 10.000 de străini trec în fiecare an pragul cramei Murfatlar. Străinii care sosesc în portul Constanţa la bordul navelor de croazieră  şi vizitează crama Murfatlar poposesc aici doar câteva ore şi în general nu cheltuiesc sume mari de bani. Şi înainte de 1989 foişorul din mijlocul viei şi crama erau unele dintre principalele puncte de „escală” pentru turiştii străini, majoritatea din blocul comunist, care vizitau litoralul românesc. Programele de divertisment s-au menţinut peste ani, astfel că şi astăzi se pot organiza evenimente cu obiceiuri şi bucătărie româneşti. Dansuri populare, muzică de taraf, batal, miel la proţap, mămăligă, sarmale şi, bineînţeles, vinul locului.

Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Sfânta Lumină, adusă de la Ierusalim pe Otopeni. Cum va fi împărțită

Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim în această seara de Superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, şi va fi...

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...
Ultima oră
Pe aceeași temă