17.3 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăSpecialTurcinov, preşedintele Parlamentului Ucrainei: Statul nu poate depinde de capriciile lui Ianukovici

Turcinov, preşedintele Parlamentului Ucrainei: Statul nu poate depinde de capriciile lui Ianukovici

Noul preşedinte al Parlamentului de la Kiev, Oleksandr Turcinov, a declarat sâmbătă că statul nu poate depinde de capriciile unui preşedinte care “s-a exclus singur” de la guvernare, cu referire la Viktor Ianukovici. Parlamentul a fixat pentru 25 mai data alegerilor prezidenţiale anticipate din Ucraina, unde preşedintele “nu îşi mai îndeplineşte atribuţiile”, ceea ce echivalează cu destituirea de facto.

Preşedintele Viktor Ianukovici a declarat anterior la Harkov (în estul Ucrainei) că “nu intenţionează” să îşi dea demisia şi a calificat Parlamentul drept “nelegitim”, pe fodul crizei politice fără precedent din Ucraina.

Potrivit noului preşedinte al Parlamentului, Oleksandr Turcinov, deputatul opoziţiei Arseni Iaţeniuk a avut o discuţie prin telefon la începutul după-amiezii cu preşedintele Ianukovici, în prezenţa altor deputaţi. El i-a propus acestuia să îşi dea demisia imediat, ceea ce preşedintele ar fi acceptat.

Dar ulterior acesta pare să se fi consultat cu cineva şi s-a răzgândit, apoi a difuzat un material “înregistrat în prealabil” în care a declarat că nu vrea să demisioneze, a explicat Turcinov, el însuşi ales în cursul dimineţii în locul unui apropiat al şefului statului.

“Statul nostru nu poate depinde de starea de spirit a unui preşedinte care s-a exclus singur şi despre care nu ştim unde se află”, a declarat el de la tribuna Parlamentului.

“Ianukovici s-a exclus singur şi nu îşi mai îndeplineşte atribuţiile”, scrie în rezoluţia adoptată de deputaţi. “Alegerile au fost fixate pentru 25 mai”. Textul a fost adoptat cu 328 de voturi din totalul de 450 de mandate.

Parlamentul a votat şi numirea altor oficiali, între care procurorul general, ministrul Apărării şi şeful serviciilor de securitate.

Votul a avut loc în prezenţa reprezentantului Uniunii Europene în Ucraina, Jan Tombinski.

Cele mai citite

Rezervele valutare ale BNR, în scădere

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) totalizau 62,511 miliarde de euro la data de 30 aprilie 2024, în scădere cu 2,7% comparativ...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Iohannis, premiat de Consiliul Atlantic, în America

Consiliul Atlantic îl va onora în acest an pe preşedintele Klaus Iohannis cu Distinguished International Leadership Award pentru cariera sa remarcabilă, pentru conducerea exemplară...
Ultima oră
Pe aceeași temă