20 C
București
duminică, 16 iunie 2024
AcasăSpecialTulcea, un judeţ de asistaţi social

Tulcea, un judeţ de asistaţi social

Aproape jumătate din populaţia totală de 250.000 de persoane primeşte ajutoare, mulţi dintre ei fără să aibă dreptul legal.

În judeţul Tulcea, conform statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Tulcea, aproape 110.000 de persoane beneficiază de ajutoare sociale (indemnizaţii pentru creşterea copilului, alocaţii pentru susţinerea copiilor din familii monoparentale, ajutoare de încălzire, stimulente pentru persoanele care se întorc la muncă, trusou pentru nou-născut, sprijin pentru întemeierea familiilor, etc.) Numărul tulcenilor care primesc bani din bugetul Ministerului Muncii este foarte mare dacă avem în vedere că judeţul Tulcea are o populaţie de doar 250.000 de locuitori. Deşi guvernanţii au declarat că au înăsprit condiţiile în care se acordă ajutoarele sociale, aceste modificări sunt doar formale, iar plata se face cu ochii închişi. Aurica Mihalcea, director AJPS Tulcea, a declarat că „din acest an, ajutoarele sociale care erau acordate de primării vor fi plătite de Agenţia pentru Prestaţii Sociale, dar dosarele pentru plata acestor ajutoare  se vor întocmi tot la primarii, iar la noi vor fi depuse pentru verificării şi efectuarea plăţilor”.

În realitate, inspectorii AJPS Tulcea nu fac alceva decât să semneze dispoziţiile de plată pentru ca legea nu le permite sa facă altceva. Primăriile tulcene, ca şi pâna acum, întocmesc pe bandă rulantă dosare de ajutor social pentru oricine depune o cerere în acest sens, iar documentul essenţial din dosar este declaraţia pe propria răspundere a solicitantului ajutorului că îndeplineşte condiţiile legale pentru a primi acest ajutor. Directorul Mihalcea a mai spus că „obligaţia de a efectua verificări dacă solcitantul  de ajutor social nu are mai multe proprietăţi decât scrie în lege şi nu are venituri care l-ar face neeligibil pentru a primi ajutor social revine primăriei unde are domiciliul solicitantul. Noi vom verifica prin sondaj, ulterior, împreună cu primăriile, corectitudinea declaraţiilor”. La nivel naţional, circa 9,5 milioane de români primeau, la mijlocul acestui an, circa 50 de prestaţii sociale. 

Nu s-a schimbat nimic

Profitorii de bani de la buget din judeţul Tulcea au aflat că nu s-a schimbat nimic în acordarea acestor ajutoare şi au dat buzna, în ultimele zile, la primăriile tulcene şi la AJPS Tulcea pentru a încasa, ca şi în anii anteriori, ajutoarele de încălzire. Conform estimărilor funcţionarilor primăriilor, tulcenii solicită ajutoare de încălzire de aproximativ două milioane de euro. Foarte mulţi solicitanţi au terenuri agricole, apartament în oraş şi casă la ţară, maşini luxoase, soţ sau soţie care muncesc în străinătate, dar au declarat, pe proprie răspundere, că sunt săraci lipiţi.

Cele mai citite

Banca Mondială finanțează proiecte medicale, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Ciolacu

Banca Mondială finanțează în România proiecte medicale, de învățământ, de transport și de management al riscului la dezastre, a anunțat premierul Marcel Ciolacu. Șeful Executivului...
Ultima oră
Pe aceeași temă