0.7 C
Bucharest
Monday, 11 December 2023
HomeSpecialTudorel vrea înapoi la Rodica Stănoiu și Adrian Năstase | OPINIE

Tudorel vrea înapoi la Rodica Stănoiu și Adrian Năstase | OPINIE

Cine credeți că a furat mai mult în ultimii 27 de ani: magistrații sau politicienii?

De la întrebarea asta ar trebui să plece orice discuție legată de justiție atunci când politicienii vor să se transforme în judecători pentru a-i elimina pe cei care nu-i lasă să fure.

Părerea românilor despre Parlament e arhicunoscută. Dacă s-ar face mâine iar un referendum, s-ar vota la scor mare reducerea Legislativului la 100 de parlamentari. Și asta pentru că prea mulți politicieni sunt nu doar considerați niște hoți, ci chiar și condamnați ca atare.

În fiecare localitate din țara asta oamenii știu despre afacerile necurate ale primarului, ale șefului consiliului județean, ale deputatului sau senatorului din zonă. Cele mai mari averi au crescut brusc în curtea acestora fără ca ei să inventeze becul, apa caldă sau vreo altă minune. Au avut doar tupeul de a ataca în haită la adăpostul unor hoți mai mari aflați la nivel central. Mulți ani, le-a mers șnur. Tot ei făceau și desfă­ceau justiția. Sunt memorabile sentințele date prin dosare de Rodica Stănoiu la sediul de partid, pe vremea când țara asta a fost jefuită și terfelită sub oblăduirea preacinstiților Ion Iliescu și Adrian Năstase. Desigur, cu complicitatea unor magistrați ce-și trăgeau seva din sistemul comunist. Făcuseră de ochii lumii și Parchetul Național Anticorupție, însă instituția era paralizată de legea de funcționare care trimitea acolo toate micile găinării. Chiar vă e dor de acele vremuri? Vi se pare că politicienii au devenit brusc cinstiți, iar procurorii și judecătorii sunt toți niște hoți? Pentru că acolo vrea să se întoarcă Tudorel Toader. Acolo se simte el acasă. Până la urmă, la ce să te aștepți de la un procuror care activa în regimul comunist la Procuratura Panciu, județul Vrancea? El ar vrea să ne întoarcă la perioada când tovarășii abia se învățaseră să-și spună domni. O astfel de unealtă vrea să redea pe deplin drepturile unei clase politice speriate că și furturile ei începuseră să fie anchetate și chiar condamnate. E vorba despre jafurile alea despre care suntem de acord cu toții că s-au petrecut, dar ce să vezi? Cum e prins câte-un politician cu mâna în buzunarul statului, se jură cu mâna pe cheile vilelor și mașinilor de lux din dotare că-i doar o victimă a Sistemului. Practic, din țara asta au dispărut aproape toate fabricile și uzinele, resursele naturale sunt exploatate de alții, dar nu avem niciun vinovat pentru că toți hoții prinși sunt niște victime și trebuie să-i credem pe cuvânt.

Dacă stăm să analizăm, numeric și proporțional, volumul infracțiunilor comise de politicieni e zdrobitor mai mare decât cel al faptelor comise de oamenii legii. Și-atunci, de ce să înclini balanța puterii tot spre politicieni? Răspunsul e evident. Mai ales dacă ținem cont că asociațiile profesionale ale magistraților au fost scoase total din jocul democratic al consultărilor. Preacinstiții politicieni din spatele ministrului or fi știut ceva?   

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă