23.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialTudor Chiuariu: Senatul nu controleaza ANI

Tudor Chiuariu: Senatul nu controleaza ANI

Ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, a declarat, la Bruxelles, ca Agentia Nationala de Integritate nu este controlata de Senat, camera superioara a Parlamentului fiind doar informata de ANI, relateaza "Deutsche Welle" si Mediafax. Ministrul Chiuariu a avut o intalnire informala, la Bruxelles, cu functionari romani de la institutiile europene si cu jurnalisti. Printre temele generale de discutie s-au aflat Agentia Nationala de Integritate, noul Cod Penal sau raportul Comisiei Europene din 27 iunie, informeaza Mediafax.
Ministrul Justitiei a precizat ca Agentia Nationala de Integritate nu este controlata de Senat, Camera Superioara fiind doar informata de Agentie, printr-un raport anual, evaluat de o firma de audit extern, aleasa in urma unei licitatii publice.
Ministrul Justitiei a mai declarat ca, la acest moment, nu sunt necesare adoptarea unor norme de aplicare legii ANI.
Cat despre renuntarea la incompatibilitatea exercitarii functiei de avocat pe timpul mandatul parlamentar, Tudor Chiuariu nu crede ca era necesara. Principalul motiv invocat: nicaieri in UE nu se gaseste o astfel de incompatibilitate. Al doilea argument al ministrului: nici un avocat nu o sa vrea sa devina parlamentar daca pe timpul mandatului va fi suspendat din avocatura.
Tudor Chiuariu s-a referit si la discutia privind adoptarea Codului Penal intr-o varianta care sa excluda asa zisul "Cod Stanoiu", sustinut de PSD. Nu este clar cum poate fi trecut prin actualul Parlament proiectul de cod prezentat pe site-ul ministerului Justitiei si aflat in dezbaterea publica ("codul Macovei") dar Tudor Chiuariu a lasat sa se inteleaga ca acesta va fi modificat, transmite Mediafax.
Ministrul Justitiei a ramas la fel de nemultumit de procuror-sef Doru Tulus, din cadrul Directiei Generale Anticoruptie. El ii reproseaza procurorului faptul ca in in anul 2006 s-au solutionat doar 18 cauze din totalul de 428.
In alta ordine de idei, Chiuariu a reprosat Parchetului nesolutionarea dosarului privind fondurile europene pentru tineret, aflat si in atentia OLAF. Este de mentionat ca in perioada 2000-2001 au fost finantate proiecte neeligibile cu bani europene. In urma unui audit extern, s-a ajuns la concluzia ca un milion de euro au fost folositi pentru altceva.
Din 2005, Romania nu mai are acces la fondurile europene din care sunt finantate proiectele pentru tineret, in cadrul programului "Youth". Problema deturnarii fondurilor pentru tineret dateaza de pe vremea Guvernului Nastase, cand s-a hotarat ca fondurile europene sa fie gestionate de o alta agentie, ANSIT, trecuta in subordinea Ministerului Educatiei.

Cele mai citite

Deficit bugetar de 10 miliarde lei în august 2024, acoperit din datorii: Veniturile cresc cu doar 4%

Guvernul României a încasat 44,2 miliarde de lei în luna august 2024 din taxe precum TVA, contribuții sociale și impozite pe venit și profit,...

Jumătate dintre români nu economisesc pentru bătrânețe, avertizează economiștii

Aproximativ 50% dintre români nu au economii pentru pensie, o realitate alarmantă, avertizează economistul Radu Crăciun, într-un interviu acordat HotNews. Această situație este cauzată, în...

Florin Tănase avertizează adversarele din Europa League: „Nu vor avea un meci ușor cu noi”

FCSB a învins PAOK cu 1-0 în Grecia, în cadrul etapei a doua din faza ligii Europa League, și speră la calificarea în primăvara...
Ultima oră
Pe aceeași temă